Neoweb.nl

Onderzoekers fabriceren nanoradio van nanotubes

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Onderzoekers fabriceren nanoradio van nanotubes
« on: January 30, 2008, 11:00:03 AM »
Onderzoekers fabriceren nanoradio

Door transistors van nanotubes te bouwen hebben onderzoekers analoge schakelingen in nanotechnologie gerealiseerd. Om de mogelijkheden van de nieuwe elektronica te demonstreren, is een 'nanoradio' gebouwd.

Een groep onderzoekers heeft radio's gebouwd waarvan de belangrijkste componenten uit nanotubetransistors opgebouwd zijn. De nanoradio is een demonstratie van de mogelijkheden om elektronische componenten, zoals versterkers, op basis van nanotubes te vervaardigen. De onderzoekers kozen voor analoge radiocircuits omdat de lineaire en andere elektrische eigenschappen van de nanobuizen daar belangrijk zijn. De gedemonstreerde techniek zou het mogelijk moeten maken zeer snelle analoge elektronica te fabriceren, die bovendien goed schaalbaar gemaakt zou kunnen worden. Volgens benchmarks presteerden de nanoradio's op voor radio-apparatuur belangrijke gebieden beter dan vergelijkbare silicium onderdelen.

De wetenschappers bouwden transistors uit enkelwandige nanotubes, ook wel single-walled carbon nanotubes genoemd. Door een laag nanotubes als halfgeleidermateriaal te gebruiken, konden de onderzoekers componenten met eigenschappen maken die geschikt zijn voor gebruik in radiofrequentietoepassingen. De onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om de transistors te fabriceren, waarbij standaard fotolithografische technieken konden worden gebruikt. Het onderzoek zou de weg vrij kunnen maken voor het gebruik van swnt-componenten in analoge schakelingen. Daarmee zouden hoge schakelsnelheden en een verdere miniaturisering van de componten gerealiseerd kunnen worden.

De huidige transistors werden op een ondergrond van kwarts gebouwd, maar zouden in de toekomst ook om een siliciumsubstraat gefabriceerd kunnen worden. Analoge en digitale schakelingen zouden dan kunnen samenwerken, zodat de beste eigenschappen van beide technieken benut kunnen worden.

bron:tweakers.net

links:
http://www.news.uiuc.edu/news/08/0128radio.html