Neoweb.nl

Onderzoekers leggen basis voor onbreekbare gadgets

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Onderzoekers leggen basis voor onbreekbare gadgets
« on: August 15, 2008, 09:49:03 AM »
Onderzoekers leggen basis voor onbreekbare gadgets
Onderzoekers van de Clemson University hebben een nieuwe toepassing van koolstof nanobuisjes ontdekt. Ze zouden gebruikt kunnen worden om schokken te absorberen waardoor het mogelijk zou worden om onbreekbare gadgets te bouwen.

De onderzoekers wisten koolstof nanobuisjes te bouwen met een veervorm. Een laag van deze nanoveren bleek uitstekende schokabsorberende eigenschappen te bezitten. Wanneer de onderzoekers een metalen bal op een enkele laag nanobuisjes met veervorm lieten vallen, bleken alle buisjes de impact te overleven en terug te veren. Gewone rechte nanobuisjes hebben deze eigenschap niet.

Een belangrijke doorbraak die de onderzoeksgroep heeft geboekt is de productiemethode voor de nanobuisjes. Vergelijkbare nanobuisjes zijn in het verleden al geproduceerd, maar niet in grote getale tegelijkertijd. Met het nieuwe productieproces kan een grote laag nanotubes tegelijkertijd gefabriceerd worden die vervolgens in één stuk naar een ander oppervlak getransplanteerd kan worden. Hierdoor is de technologie geschikt voor massaproductie. De onderzoekers voorzien dat de nanoveren niet alleen gebruikt kunnen worden om kwetsbare elektronica zoals telefoons en mp3-spelers te beschermen. Het materiaal zou bijvoorbeeld ook gebruikt kunnen worden in kleding, autobumpers en zelfs in schoenzolen.

bron: tweakers.net

zie:http://www.clemson.edu/newsroom/articles/top-stories/coiledcarbonnanotubes.php5