Onderzoekers maken optische sensor van nanodradenOnderzoekers zijn erin geslaagd optische sensors van nanodraden te bouwen. Opmerkelijk aan het project is dat de bijbehorende logica ook van nanodraden gemaakt is, zodat een geïntegreerd geheel ontstaat.
Nanodraden van specifieke samenstellingen laten zich uitstekend als lichtsensors gebruiken dankzij hun geringe afmetingen: daardoor zijn de draadjes niet alleen bijna eendimensionaal, maar vertonen ze bovendien uitstekende elektrische eigenschappen. Het verbinden van nano-lichtsensors met de benodigde elektronica voor signaalversterking en -verwerking was in het verleden problematisch, omdat de gebruikte materialen voor de sensor en de bijbehorende elektronica onderling sterk verschilden. De onderzoekers van Berkeley zijn er nu echter in geslaagd om een geïntegreerd geheel van lichtsensor en signaalversterker uit nanodraden te bouwen. Bovendien claimen de wetenschappers dat hun productiemethode op grote schaal toegepast kan worden.
De onderzoekers brachten nanodraden van cadmiumselenide, die als lichtreceptors dienst doen, aan op een substraat van silicium en siliciumoxide, en verbonden de lichtsensors vervolgens aan de germanium-silicium-nanodraden die het elektronische circuit vormen. Deze draden, die uit een mantel van germanium en een kern van silicium bestaan, doen dienst als basis voor fet's die het signaal van de sensors meer dan honderdduizend keer kunnen versterken.
Door het substraat tijdens het aanbrengen van de sensordraden te verschuiven, krijgen deze allemaal dezelfde oriëntatie, zodat de respons van de sensoren op lichtintensiteit en -polarisatie constant is. De lichtsensors werden ten slotte met metalen elektroden aan het substraat verbonden, waarbij in tachtig procent van de gevallen succesvolle schakelingen werden gerealiseerd. De onderzoekers denken die opbrengst nog te kunnen verbeteren door verfijning van het productieproces. In de toekomst zouden de nano-sensors niet alleen licht, maar ook chemische en biologische stoffen kunnen detecteren en niet op halfgeleiders, maar op papier of plastic geprint kunnen worden.
bron: Tweakers.netzie ook:
http://www.physorg.com/news137088634.html