Neoweb.nl

Onderzoekers ontwikkelen kleinste elektromotor

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Onderzoekers ontwikkelen kleinste elektromotor
« on: October 29, 2010, 01:35:05 PM »
Onderzoekers ontwikkelen kleinste elektromotor
Onderzoekers van het Kavli Institute of Nanoscience, onderdeel van de TU Delft, hebben een moleculaire motor ontwikkeld die kan worden gebruikt om nanomachines, zoals kleine pompen of transportbanden, aan te drijven.

De Delftenaren, met Jos Seldenthuis aan het roer, maakten een ontwerp voor 's werelds kleinste elektrische motor. De zogeheten dipoolmotor wordt aangedreven door elektriciteit en kan in nano-elektromechanische apparatuur worden gebruikt. Eerdere minuscule motors werkten met magnetische velden of met geconcentreerde bundels licht. Het gebruik van elektriciteit vereenvoudigt het aansturen van moleculaire motors echter, omdat een lichtstraal of magneetveld lastig op een enkele motor is te concentreren. Bovendien is de werking van de elektromotoren eenvoudig te verifiëren door de elektrische geleiding van de rotor te meten.

De moleculaire motor is opgebouwd uit een rotor en twee groepen met een positieve en negatieve lading. De rotor is op zijn beurt opgebouwd uit een anthraceen-molecuul, dat uit drie benzeenringen bestaat. De as van de rotor bestaat uit twee mercaptothiofeenringen die met ethynyl-eenheden aan de rotor vastzitten. De uiteindes van de as zijn aan twee elektrodes verbonden, terwijl een derde gate-elektrode als 'bodemplaat' onder de rotor ligt.

De onderzoekers hebben berekend dat een wisselspanning in de gate-elektrode een oscillerend elektrisch veld opwekt dat de rotor zou moeten laten draaien. De onderzoeksgroep van Seldenthuis werkt momenteel aan een experiment waarin ze prototypes van de elektrische motor willen testen. Als de tests slagen, zouden nano-elektromechanische, of nems-toepassingen, in het verschiet liggen.

bron: Tweakers.net

Zie ook:
http://www.newscientist.com/article/dn19651-smallest-electric-engine-could-power-nanomachines.html