Neoweb.nl

Neoweb wetenschapsforum. Duurzame technologie en innovatieve wetenschappelijke onderwerpen. => Nanotechnologie, micro technologie, zetatech, deeltjes fysica en chemie => Topic started by: Digihans on March 26, 2008, 10:13:12 AM

Title: Organische displays printen met nanopartikels
Post by: Digihans on March 26, 2008, 10:13:12 AM
Onderzoekers printen organische displays met nanodeeltjes

Onderzoekers zijn erin geslaagd organische transistors te printen met een inktjetprinter die druppels van minder dan een femtoliter produceert. De zilveren nanodeeltjes vormen na het printen geleidende structuren.

Een van de technische beperkingen bij het printen van elektronische componenten zoals transistors, is de druppelgrootte van de gebruikte inkt. De afmetingen van de componenten worden bepaald door de hoeveelheid inkt die op het substraat kan worden aangebracht. Huidige technieken maken gebruik van inktvolumes in de orde van grootte van picoliters, wat structuren van tientallen micrometers groot mogelijk maakt. Door een methode te ontwikkelen om druppels van minder dan een femtoliter te produceren, konden de onderzoekers transistors ter grootte van enkele micrometers printen.

Om dergelijke minuscule druppels te produceren, moesten de onderzoekers de oppervlaktespanning van de vloeistof, die grotendeels de druppelgrootte bepaalt, overwinnen: ze slaagden hierin door een combinatie van oplosmiddel en speciale printkoppen in te zetten. Wanneer de geprinte transistoronderdelen eenmaal op de grotere structuren van de organische transistors aangebracht zijn, wordt het oplosmiddel verdampt. Deze laatste, cruciale stap zorgt ervoor dat de zilveren nanodeeltjes met een grootte van twee tot drie nanometer samenklonteren tot één geheel. Dit proces vond bovendien plaats bij 130°C, twintig graden minder dan bij tot dusverre gangbare technieken nodig is.

De lagere temperatuur die de zuinige printtechniek toestaat, is noodzakelijk om de kwetsbare organische moleculen, die onderdeel van de organische transistors vormen, niet te beschadigen. De verbeterde printtechniek zou een eind kunnen maken aan de noodzaak om maskers voor de 'bedrading' van tft's te gebruiken, en zo tft-productie sneller en flexibeler kunnen maken. Om de geprinte en vervolgens samengeklonterde sporen de gewenste dikte te geven, werden de lijnen simpelweg meerdere malen geprint. Voor grovere structuren kan volgens de onderzoekers een snellere printtechniek met grotere druppels gebruikt worden.

bron: tweakers.net (http://pro.tweakers.net/nieuws/52587/onderzoekers-printen-organische-displays-met-nanodeeltjes.html)

zie ook:
http://arstechnica.com/news.ars/post/20080324-new-inkjet-tech-can-print-lcds-using-silver-nanoparticlesnew.html
http://www.pnas.org/cgi/content/abstract/0708340105v1