Neoweb.nl

EU geeft kernfusiewetenschappers toegang tot supercomputers

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
EU geeft kernfusiewetenschappers toegang tot supercomputers
« on: January 26, 2009, 10:43:07 AM »
EU geeft kernfusiewetenschappers toegang tot supercomputers

Wetenschappers in heel Europa die werken aan kernfusie-projecten krijgen toegang tot de krachtigste Europese supercomputers die zich verenigd hebben in het consortium Deisa. Dat heeft de Europese Commissie bepaald.

De beslissing vormt een steun in de rug voor het internationale proefproject Iter, de Latijnse term voor 'weg'. Iter, dat in de Franse plaats Cadarache wordt opgezet, is bedoeld om de technische haalbaarheid van fusie-energie als schone, veilige en duurzame energiebron aan te tonen. De Europese Commissie gaat kernfusiewetenschappers uit heel Europa toegang tot de faciliteiten van de Europese supercomputercentra geven, zodat ze aan Iter bij kunnen dragen.

De onderzoekers moeten voor hun werk grootschalige simulaties van onder andere de werking van een kernreactor kunnen uitvoeren, en die simulaties vergen enorm veel rekenkracht. De Distributed European Infrastructure for Supercomputing Applications, kortweg Deisa, gaat deze rekenkracht leveren. De infrastructuur van Deisa beslaat onder andere twaalf van de honderd krachtigste supercomputers ter wereld, terwijl het consortium ook gebruik maakt van GĂ©ant, het Europese multi-gigabitnetwerk voor onderzoeksdoeleinden, waar onder meer het Nederlandse SurfNet op aangesloten is.

"Wij denken dat de samenwerking tussen de supercomputerdiensten van Deisa en de Europese kernfusiegemeenschap een belangrijke bijdrage zal leveren aan het potentieel van kernfusie als een rendabele energiebron en aan de rol die Europa in deze zoektocht speelt", verklaarde Viviane Reding, commissaris voor Informatiemaatschappij en media. De EU heeft in totaal 26 miljoen euro verstrekt voor de periodes 2002-2006 en 2007-2013 aan Deisa, waar het Nederlandse rekencentrum Sara onderdeel van uitmaakt. Meer dan 160 Europese onderzoeksinstellingen en universiteiten maken gebruik van de diensten van het consortium.

bron: Tweakers.net

zie ook:
http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/09/117&format=HTML&aged=0&language=NL&guiLanguage=en
http://www.fusie-energie.nl/watisker/watisker1.htm