Neoweb.nl

Twentse onderzoekers meten elektronenspin in silicium bij kamertemperatuur

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.158
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Twentse onderzoekers meten elektronenspin in silicium bij kamertemperatuur
Onderzoekers van de Universiteit Twente zijn erin geslaagd spintronics in silicium toe te passen bij een relatief hoge temperatuur. De commerciƫle exploitatie van de technologie zou daarmee een stuk dichterbij zijn gekomen.

Spintronics staat voor het vastleggen van de binaire 1 en 0 door de spinrichting van een enkel elektron te manipuleren en uit te lezen. Bij normale elektronica is er een hele transistor nodig voor het vastleggen van een bit. Het gebruik van spintronics kan elektronica in potentie dan ook enorm verkleinen en energiezuiniger maken. De onderzoekers van Twentse universiteit publiceren in het wetenschappelijke tijdschrift Nature hoe zij erin slaagden spintronics in silicium toe te passen bij een relatief hoge temperatuur. Dat is een doorbraak, want tot dusver was het alleen gelukt de spin van elektronen te meten wanneer het silicium extreem gekoeld was.

Voor een praktische toepasbaarheid dient het silicium meer gangbare temperaturen te hebben, en de Twentenaren zijn erin geslaagd de werktemperatuur van silicium zo'n 150 graden te verhogen in vergelijking met spintronics-experimenten van collega's. Daarmee zijn zij de eersten die spintronics bij kamertemperatuur in silicium hebben toegepast. In een volgende stap willen de wetenschappers daadwerkelijk elektronische circuits met behulp van spintronics bouwen.

bron: Tweakers.net

zie ook:
http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/8379708.stm
http://www.universiteittwente.nl/organisatie/stories/doorbraak-in-spintronica-kan-leiden-tot-energiezuiniger-chips