Neoweb.nl

Wat is Zwarte materie / Donkere materie

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

 • *****
 • 3.147
 • +269/-11
 • Gender: Male
 • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Wat is Zwarte materie / Donkere materie
« on: November 23, 2008, 08:24:17 PM »
Kan iemand duidelijk uitleggen wat Zwarte materie oftewel Donkere materie is? En hoe onderzoekers dit willen detecteren.

Offline michielbong

 • *
 • 1
 • +0/-0
Re: Wat is Zwarte materie / Donkere materie
« Reply #1 on: November 25, 2008, 08:45:13 AM »
We vermoeden dat donkere materie in het heelal aanwezig moet zijn. Door berekeningen te doen over hoe bepaalde objecten in het heelal bewegen, moesten wetenschappers er een bepaalde massa bijrekenen, anders kwamen de berekeningen niet overeen met de werkelijkheid. Zij verwachten dus dat deze massa in werkelijkheid ook aanwezig moet zijn in het heelal in de vorm van donkere materie. Verder weet ik er ook niet zoveel van af.
interessant onderwerp inderdaad.
Offline merkator

 • *****
 • 330
 • +25/-4
 • Zeker Weten? Neoweb.nl...
Re: Wat is Zwarte materie / Donkere materie
« Reply #2 on: November 25, 2008, 03:09:13 PM »
Donkere materie is materie die niet zichtbaar is met optische middelen en dus niet detecteerbaar via de elektromagnetische straling die we normaal kunnen detecteren via satelieten en telescopen.

En zoals Michiel al zegt.
Het bestaan van donkere materie wordt verondersteld om de waargenomen beweging van verre sterren en afgeplatte spiraalvormig sterrenstelsels te kunnen verklaren op een wijze die overeenkomt met de zwaartekrachttheorie en de relativiteitstheorie. De zichtbare materie in een sterrenstelsels heeft namelijk niet genoeg massa om de bewegingssnelheid van zo'n sterrenstelsel te kunnen verklaren. Om de bewegingssnelheid met de bestaande zwaartekrachttheorie en de relativiteitstheorie te kunnen verklaren, veronderstellen astronomen dat er extra materie aanwezig moet zijn, die tot dusverre niet gedetecteerd kan worden; de zogenaamde donkere materie.

Men veronderstelt zelfs dat er verschillende soorten donkere materie zijn:
 - Baryonische donkere materie (baryonic dark matter)
 - Koude donkere materie (cold dark matter)
 - Hete donkere materie (hot dark matter)

Het heealal bestaat voor ongeveer 4% uit gewone (baryonische) materie (zoals gaswolken en sterrenstelsel)
Donkere materie zou goed zijn voor 23% van de dichtheid van het heelal.
De overige 73% moet worden verklaard door donkere energie, die sterrenstelsels uitelkaar drijft en zorgt voor de expansie van het heelal.
Kosmologen hebben voor deze donkere energie nog geen enkele verklaring.

Offline Florian

 • ****
 • 327
 • +32/-0
 • Gender: Male
 • Alles heeft een tegengestelde
Re:Wat is Zwarte materie / Donkere materie
« Reply #3 on: December 17, 2008, 08:17:25 PM »
veel weten we er dus blijkbaar niet over...
filosofische fysica

heeft de bewegingssnelheid ook niet te maken met de zwarte gaten waar zoveel sterrenstelsels rond draaien? en bedoel je nu dat die zwarte gaten niet sterk genoeg zijn om tot die resulterende snelheid te komen die we meten?

nuja wat doet die zwarte materie dan? werkt het als een extra afstotende, aantrekkende kracht? kan je het echt 'zien' als materie of zijn het golven? zwevende energiepakketjes?

Offline Andy V

 • *
 • 0
 • +0/-0
Re:Wat is Zwarte materie / Donkere materie
« Reply #4 on: May 15, 2010, 01:16:55 AM »
Donkere materie:

Donker materie is een theoretisch antwoord om het gat van onverklaarbaar zwaartekracht te dichten.
Als we in het heelal naar andere galaxies kijken dan zouden de buitenste sterren aan de rand ervan door een gebrek aan zwaartekracht het lege heelal ingeschoten moeten worden.
Het totaal aan zwaartekracht opgewekt door gewone (baryonische) materie is gewoon onvoldoende, dus...
De huidige wetenschap heeft hiervoor een theorie die het tekort aan zwaartekracht verklaart aan de hand van een nog niet bekend deeltje wat totaal buiten het electromagnetisch spectrum (radiogolven-t/m-gammagolven) valt.

Dit deeltje reageert niet met het huidige bekende materie stelsel. Per seconde zouden er honderden duizenden deeltjes ervan door de aarde reizen maar niet reageren met conventionele materie zoals wij die kennen.
Eigenlijk een beetje te vergelijken met nutrinos alleen het verschil is dat we nutrinos wel wetenschappelijk hebben kunnen aantonen.

Momenteel zijn er diverse wetenschappers bezig in diepe ondergrondse (verlaten mijnen, ondergrondse bunkers etc.) laboratoriums met een proef om donkere materie te ontdekken.
Hierbij maken ze gebruik van kleine plakken germanium (metaal met zeer dichte massa) gekoelt tot bijna het absoluten nul punt (+/- rond de -270 graden celcius - sorry weet niet exact). Theoretisch gezien zouden de atomen van het germanium zo dicht op elkaar staan en bijna niet bewegen door de lagen temperatuur dat de kern van een donkere materie atoom, vooropgestelt dat donkere materie conventioneel is opgebouwd botsen met de kern van het germanium.
Tot op heden is het nog niet gelukt om donkere materie op die manier aan te tonen.

Nieuwe ontwikkelingen op dit gebied zijn wel dat er kaarten van donkere materie worden ontwikkelt.
Donkere materie zou zich in stringen of draden verspreiden over het heelal, waaraan gewone materie zich zou hechten en op die manier als een soort jassen op een kapstok hangen.

Indirect bewijs voor donkere materie zijn er wel gevonden. Zoals al eerder genoemt dus het feit dat er een tekort is aan zwaartekracht en dat er wel een onzichtbaar iets moet zijn wat meer zwaartekracht genereert dan alle huidige bekende materie.

Tevens is er iets gevonden wat "gravitational lenzing" wordt genoemt.
Als wij met telescopen naar verdere sterrenstelsels kijken dan onstaan er tussen het verdere sterrenstelsel en onze melkweg in, een lens effect door zwaartekracht op een plek waar ogenschijnlijk geen zwaartekracht hoort te zijn volgens ons standaard model.


Hoop het hiermee duidelijk uitgelegt te hebben. Ben je hier echt in geintreseert schaf dan nu meteen digitale tv aan met een extra pakket waarin history chanel zit.
Het programma the universe is een boeiend programma met vooraanstaande astonomen die het in hele makkelijke en begrijpbare taal geweldig vertellen.