Neoweb.nl

Wetenschappers teleporteren quantumtoestand van foton naar atoom en terug

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Wetenschappers teleporteren quantumtoestand van foton naar atoom en terug

Onderzoekers van verschillende universiteiten zijn erin geslaagd qubits op te slaan in atomen en weer terug te teleporteren naar fotonen. Versterkers voor quantumcommunicatie en quantumgeheugen zouden met de resultaten in het verschiet liggen.

Wetenschappers zijn erin geslaagd een quantumbit te bufferen tijdens het transport van een fotonqubit. De ontdekking zou het mogelijk maken herhalingsstations voor quantumoverdracht over lange afstanden en wellicht quantumgeheugen te realiseren. Voorheen slaagden onderzoekers er niet in de quantumtoestand van een qubit op te slaan en vervolgens weer uit te lezen zonder de informatie verloren te doen gaan. Een experiment voor quantumteleportatie van fotonqubit naar atomaire qubit en weer terug werd uitgevoerd door een team van medewerkers van de universiteiten van Heidelberg, Wenen en de Chinese Ustc.

De quantuminformatie van een foton werd in het experiment overgebracht op een atoom dat als quantumopslag dienst deed, waarna het weer op een foton werd overgebracht. Zo zou het mogelijk moeten zijn een signaalversterker in een quantumoverdracht te bouwen. De quantumopslag bestond uit de collectieve spin van ongeveer twee miljoen iridiumatomen. De polarisatietoestand van een foton kon middels quantumverstrengeling worden overgebracht op de zeer koele iridiumatomen. De verstrengeling maakt de teleportatie van de quantumtoestand van een foton naar een atoom mogelijk, waardoor de verzameling iridiumatomen de toestand van het foton over konden nemen.

De wetenschappers wisten de quantumtoestand gedurende acht milliseconden vast te houden, uit te lezen en weer naar een foton over te brengen. Langer opslaan van de quantumtoestand was niet mogelijk, aangezien het aardmagnetisch veld en de beweging van de iridiumatomen, ondanks afscherming en extreme koeling, de coherentie van de informatie verstoort. Voorheen was het niet mogelijk de quantumtoestand van een qubit uit te lezen, zonder de informatie verloren te doen gaan. Wat de gevolgen voor quantumencryptie, dat op dit principe stoelt, zijn, is nog niet bekend. Het is echter aannemelijk dat, gezien de korte tijd en laag slagingspercentage waarin de informatie beschikbaar is, quantumencryptie niet eenvoudig gekraakt zal worden.

bron: tweakers.net

links:
http://www.eetimes.com/news/latest/showArticle.jhtml?articleID=205918527
http://nl.wikipedia.org/wiki/Schr%C3%B6dingervergelijking
http://en.wikipedia.org/wiki/Werner_Heisenberg
http://www.pbs.org/wgbh/nova/elegant/program.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Quantum_cryptography
http://www.videosift.com/video/Quantum-Physics-Double-Slit-Experiment-amazing-results
http://www.technology.niagarac.on.ca/people/mcsele/lasers/Quantum.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Michelson-Morley_experiment