Neoweb.nl

Neoweb wetenschapsforum. Duurzame technologie en innovatieve wetenschappelijke onderwerpen. => Huiswerk en Practica. Vragen over natuurkunde, scheikunde, biologie en wiskunde of statistiek (het Beta hoekje) => Natuurkunde => Topic started by: Rens on September 27, 2004, 06:14:27 PM

Title: Groene lucht
Post by: Rens on September 27, 2004, 06:14:27 PM
Hallo iedereen,
Vaak zie je aan grote wateren, zoals zeeën, grote meren, enz. dat er een groene lucht hangt als het gaat onweren. Weet iemand waardoor dit natuurverschijnsel komt en waarom het vooral aan grote wateren is?
Groeten,
Rens
Title: Re: Groene lucht
Post by: harbosma on September 29, 2004, 12:13:50 PM
Hallo Rens,

Ik heb het volgende gevonden op het internet:


Groen onweer
Waarom wordt de lucht soms groenig van kleur tijdens een zware onweersbui?

Het licht dat we aan de hemel zien, is afkomstig van zonlicht, dat in de atmosfeer is verstrooid door moleculen in de lucht. Doordat licht overal in de atmosfeer verstrooit, lijkt het alsof het van alle kanten op ons afkomt. Dit licht is vooral blauw, want die kleur licht verstrooit het makkelijkst.
Door die verstrooiing komt het blauwe licht niet ver. De andere kleuren van het spectrum (zoals groen, geel, oranje en rood) worden minder makkelijk verstrooid, en kunnen daarom een grotere afstand door de atmosfeer afleggen. Daardoor is licht van dichtbij blauw, dat van dertig kilometer is groen. Licht van veertig kilometer is geel, dat van vijftig kilometer is oranje en van nog groter afstand is rood. Dit verklaart waarom de opgaande of ondergaande zon oranje of rood is. Dat licht komt van een zeer grote afstand.
Het groene licht is soms te zien als er een heel dik wolkenpakket boven ons hangt, dat zich ongeveer tot een afstand van dertig kilometer van de waarnemer uitstrekt (zoals af en toe bij een zware onweersbui). De wolk schermt dan het blauwe licht van nabij af. We zien dus alleen het licht van dertig kilometer. Resultaat: een groene lucht.
Als de wolk zich over nog grotere afstand uitstrekt, dan zal de lucht onder de wolk respectievelijk geel, oranje of rood kleuren.
Jan van de Kassteele, Wageningen

(http://www.weerstation-dichteren.nl/fotoalbum/albums/userpics/pic15.jpg)

Bron: http://www.intermediair.nl/Weekblad/kvragen/groenonweer2001.html
Title: Re: Groene lucht
Post by: Rens on October 03, 2004, 07:15:00 PM
Oké, heel erg bedankt. :)