Neoweb.nl

Greenhouse + Whitehouse effect

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.140
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Greenhouse + Whitehouse effect
« on: March 17, 2005, 07:49:36 PM »
Amerikaanse president Bush zet milieuwetgeving op de helling

bron: gazet van antwerpen
 
De Amerikaanse president George W. Bush zet met zijn beslissing om het klimaatverdrag van Kyoto niet te ondertekenen, een gevaarlijke stap. Bij het afsluiten van dit verdrag in 1997 beloofden de Westerse landen om de uitstoot van broeikasgassen fors te beperken. Deze gassen zijn verantwoordelijk voor de opwarming van de planeet. Maar Bush lapt niet alleen internationale afspraken aan zijn laars, in eigen land zet hij de hele milieuwetgeving op de helling. Enkele voorbeelden.

Olie boren in Alaska
George Bush had zich amper in het Witte Huis geïnstalleerd of hij kondigde aan dat hij snel werk zou maken van het afleveren van vergunningen om nieuwe olieboringen in natuurparken in Alaska mogelijk te maken. Zijn voorganger Bill Clinton heeft zich altijd verzet tegen boringen in het Arctic National Wildlife Refuge, (ANWR) een van de meest noordelijk gelegen natuurparken ter wereld waar kariboes en verscheidene soorten beren thuis zijn. Milieubewegingen en plaatselijke indianen vrezen voor een heruitgave van de olieramp met de Exxon Valdez die in 1989 grote delen van het zuiden van Alaska vervuilde.
Onder de kustvlakte van de ANWR zitten naar schatting tussen 5 en 16 miljard vaten olie en enkele miljarden kubieke meters aardgas. De inwoners van Alaska zijn voor boringen in het natuurpark. Zij betalen immers geen inkomstenbelasting en krijgen ieder jaar van de staat een oliebonus die bijna 2.000 dollar waard is.
Bush voelt zich in zijn beslissing gesteund door de energiecrisis die de voorbije weken Californië regelmatig zonder elektriciteit zette.

Vervuild drinkwater
Vorige week besliste het Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA of het 'milieuministerie') dat het een reglement dat nog door Clinton was goedgekeurd, zou schrappen. De maatregel was bedoeld om de toegestane hoeveelheid arsenicum (rattenvergif) in het drinkwater met 80 procent te verminderen. Een reeks mijnbouwbedrijven én gemeenten hadden zich verzet tegen de maatregel. De gemeenten vrezen dat de zuivering van het drinkwater miljoenen dollars kost.
Amerikaans drinkwater mag vandaag 50 deeltjes per miljard bedragen. Veel te hoog wegens het risico op kanker, zeggen wetenschappers. In de Europese Unie mag drinkwater 'maar' 10 deeltjes arsenicum bedragen.
De opluchting bij de mijnbouwbedrijven was vorige week bijzonder groot. Zeker elf miljoen Amerikanen leven in gebieden waar het drinkwater meer dan 10 deeltjes arsenicum per miljard bevat. «Nog een voorbeeld van de terugbetaling op maat voor bedrijven die miljoenen aan de kiescampagne hebben gegeven», zei de Democratische volksvertegenwoordiger Henry Waxman, die het niet eens met het besluit van de EPA.

De sponsors
Nogal wiedes dat George W. Bush een bocht van 180 graden maakt in vergelijking met Bill Clinton. De grote geldschieters van de Republikeinse partij van Bush zijn immers de grote olie- en gasbedrijven die nu waar voor hun geld eisen. Bush en de Republikeinen kregen tijdens de voorbije kiescampagne van deze bedrijven samen ruim 27 miljoen dollar.
Bush heeft enkele kleppers uit de olie- en auto-industrie in zijn kabinet opgenomen. Dick Cheney werkte tot aan zijn benoeming tot vice-president voor het oliebedrijf Halliburton. Condoleezza Rice, de nationale veiligheidsadviseur van Bush, verdiende haar sporen als bestuurder van het oliebedrijf Chevron. Verder werkte stafchef Andrew Card als toplobbyist voor de Big Three, de drie grote Amerikaanse autobedrijven. Card probeerde onder meer strengere milieubepalingen voor auto's (uitstoot van ozon en roetdeeltjes) tegen te houden. Als grote baas van de invloedrijke American Automobile Manufacturers Association voerde hij ook campagne tegen het klimaatverdrag van Kyoto. Met succes, zo blijkt nu.