Neoweb.nl

Vulkaan onder de Waddenzee

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Vulkaan onder de Waddenzee
« on: November 08, 2010, 10:07:07 AM »
Vulkaan onder de Waddenzee
Niet alleen een aswolk van een vulkaan uit IJsland kan ons dagelijks leven ernstig verstoren. Ook onder de bodem van de Waddenzee bevindt zich volgens de Waddenvereniging een ondergrondse vulkaan.

Deze tikkende tijdbom kan elk moment uitbarsten, de tsunami die hierdoor ontstaat zal alle Noordelijke provincies overspoelen met (kokendheet) zeewater. (zie kaartje)

Geologen ontdekten de vulkaan al in de jaren zeventig. Wanneer zij onderzoek deden naar een mogelijke gasbel bij Harlingen. Met de boringen werd een vreemd soort gesteente naar boven gehaald, dat men aanvankelijk niet kon thuisbrengen. Later bleek dat de onderzoekers recht in de kraterbuis naar beneden hadden geboord.

Sindsdien is het water in de Waddenzee al meer dan drie graden gestegen, dit zou kunnen duiden op een steeds hoger wordende activiteit.

Uit het geologisch onderzoek blijkt dat het structurele hoog, een begraven vulkaan uit de Jura (203 tot 144 miljoen jaar geleden) is met een herkenbare ringkrater (caldera) waarvan de flanken met vulkanische as bedekt zijn. Deze Zuidwalvulkaan had een zeer uitgesproken topografische expressie en deelde het Vlieland Bekken in twee helften. Zo stond het bekken ten noorden van de vulkaan in verbinding met de open zee, terwijl in het zuidelijk deel van het bekken de zee niet kon doordringen vanwege de vulkanische barrière. Uit radiometrische ouderdomsbepalingen, verricht aan het vulkanische gesteente, weten we dat de vulkaan ongeveer 152 miljoen jaar oud is.

De verborgen vulkaan is niet de enige die op dit moment op scherp staat. De huidige vulkaan in Indonesie is daar het bewijs van

bron:
http://www.natuurinformatie.nl/ndb.mcp/natuurdatabase.nl/i000311.html