Neoweb.nl

Tsjernobyl: 93.000 doden

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.147
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Tsjernobyl: 93.000 doden
« on: April 20, 2006, 09:56:52 AM »
'Uiteindelijk 93.000 doden door Tsjernobyl'

bron:nu.nl

AMSTERDAM - Waarschijnlijk zullen uiteindelijk 93.000 mensen overlijden aan kanker die is veroorzaakt door straling die is vrijgekomen bij de explosie van een kernreactor in het Oekraïense Tsjernobyl. Dat stelt de milieuorganisatie Greenpeace in een dinsdag verschenen rapport.

De Verenigde Naties schatten het uiteindelijke aantal slachtoffers van de ramp, die zich op 26 april 1986 voltrok, vorig jaar op vierduizend, maar Greenpeace beschuldigt de VN van opzettelijke misleiding. 
 
Verdoezelen
Greenpeace baseert zich in het rapport op cijfers die afkomstig zijn uit Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne. In een verklaring bij het rapport beschuldigt Ivan Blokov van Greenpeace Rusland het Internationaal Atoomenergie Agentschap van de VN (IAEA) ervan de gevolgen van de Tsjernobyl-ramp te verdoezelen.

"Het ontkennen van de werkelijke gevolgen is niet alleen beledigend voor de duizenden slachtoffers, maar leidt ook tot gevaarlijke aanbevelingen en de huisvesting van mensen in vervuilde gebieden", aldus Blokov.

Ongezonde gewoonten
Het Tsjernobyl Forum, dat wordt gevormd door het IAEA en een aantal andere VN-organisaties, bracht de gezondheidsproblemen en klachten van bewoners van gebieden rond Tsjernobyl in een vorig jaar verschenen rapport in verband met ongezonde gewoonten als drinken en roken en slachtoffergedrag.

Volgens Greenpeace geven cijfers uit Wit-Rusland aan dat uiteindelijk 270.000 mensen kanker zullen krijgen als gevolg van de ramp en dat 93.000 van hen daaraan zullen overlijden.

Straling
Greenpeace haalt ook een wetenschappelijk rapport uit Rusland aan, waarin staat dat het sterftecijfer in het westen van Rusland de afgelopen vijftien jaar sterk is gestegen, waarschijnlijk als gevolg van radioactieve straling uit Tsjernobyl. Het zou gaan om zestigduizend extra sterfgevallen.

Volgens het Tsjernobyl Forum kunnen tot nu toe slechts 56 sterfgevallen in verband worden gebracht met de Tsjernobyl-ramp.