Neoweb.nl

Neoweb Community => Nieuws & Actualiteiten. Van serieus nieuws, tot bizarre onderzoeken. Geef uw mening => Topic started by: Digihans on July 04, 2005, 10:23:11 AM

Title: Apparaatje geeft dikke Britten vol gevoel
Post by: Digihans on July 04, 2005, 10:23:11 AM
Apparaatje geeft dikke Britten vol gevoel

bron:nu.nl

LONDEN - Drie Britten met ernstig overgewicht krijgen binnenkort een apparaatje geïmplanteerd dat zorgt dat hun hersenen het signaal krijgen dat hun maag vol is. Op die manier zouden zij hun eetlust drastisch kunnen beperken en hun overtollige kilo's kunnen kwijtraken, schreef The Sunday Times .

In de nieuwste poging om vetzucht aan te pakken, plaatsen artsen de op een pacemaker lijkende apparaatjes ter grootte van een luciferdoosje in de buik van de patiënt. Vanuit het doosje loopt een draad met twee elektroden naar de maagwand. Als de operatiewond geheeld is, moet de patiënt weer naar de arts om het apparaatje te laten programmeren zodat het elektrische signalen naar de maag kan sturen. Alleen een arts kan het apparaatje programmeren of uitzetten.

Vol gevoel
De elektrische signalen zorgen dat de maag zich ontspant en dat de patiënt een vol gevoel krijgt. Daardoor krijgen de hersenen een signaal dat er geen voedsel meer nodig is. Zo zouden de patiënten het kunnen volhouden om veel minder te eten dan zij deden. De nieuwe behandelwijze is nogal prijzig: zeker 18.000 euro.

Veilig
Daar staat tegenover dat zij veel veiliger zou zijn dan de tot dusver gebruikelijke operaties als maagverkleining en darmverkorting, die het risico van infecties met zich meebrengen. Bijwerkingen heeft het apparaatje niet, vertelde voorzitter dr. Ian Campbell van het Nationale Obesity Forum aan The Sunday Times.

Campbell vindt dat zeker 10.000 Britten profijt kunnen hebben van het apparaatje. Uiteindelijk zou de besparing aan kosten voor de volksgezondheid meer kunnen bedragen dan de kosten van de behandelingen omdat het aantal met vetzucht samenhangende klachten zou verminderen.

Uit tests is gebleken dat dragers van een 'maagstimulator' binnen twee jaar 40 procent van hun lichaamsgewicht zouden kunnen verliezen.