Neoweb.nl

Brussel wil miljarden voor technologie-instituut

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline D.Heusden

 • *****
 • 408
 • +28/-5
 • van nanotechnologie tot ruimtevaart
Brussel wil miljarden voor technologie-instituut
« on: October 19, 2006, 04:50:32 PM »
Brussel wil miljarden voor technologie-instituut

bron:nu.nl

BRUSSEL - De Europese Commissie wil een Europees Technologie Instituut oprichten met een budget van 2,4 miljard euro voor de periode 2008 tot 2013. Dat heeft voorzitter José Manuel Barroso van de Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, woensdag bekendgemaakt.

Het instituut moet de innovatieve krachten binnen de EU op het gebied van technologie, onderzoek en onderwijs versterken. Voor Barroso moet de strijd tegen klimaatverandering de hoogste prioriteit krijgen. Het instituut moet een klein bestuurscentrum krijgen en daaraan gekoppeld een netwerk waarin universiteiten, onderzoekscentra en bedrijven samenwerken.


Het Europese Parlement en de Europese regeringsleiders moeten nog instemmen met de plannen. De EU-leiders praten er vrijdag in Finland over.

Eerder toonden de EU-landen zich zeer sceptisch over de plannen. Ze wilden in elk geval geen speciaal hoofdkantoor en een nieuwe bureacratie voor het instituut. "Laten we het geld niet steken in grote gebouwen in een groene weide", zei minister Maria van der Hoeven in februari.

In Nederland werken de technische universiteiten van Twente, Eindhoven en Delft al samen via netwerken. Hetzelfde gebeurt in andere EU-lidstaten. Van der Hoeven denkt dat Europese netwerken kunnen voorkomen dat er een zogeheten 'braindrain' ontstaat, oftewel het vertrek van topwetenschappers naar bijvoorbeeld de Verenigde Staten.

Offline Robert

 • *****
 • 3.147
 • +269/-11
 • Gender: Male
 • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Re: Brussel wil miljarden voor technologie-instituut
« Reply #1 on: June 29, 2007, 10:19:12 AM »
Europees Technologie-Instituut wordt netwerk

LUXEMBURG - De EU-landen hebben maandag hun goedkeuring gegeven aan de oprichting van een Europees Technologie-Instituut (EIT). Het Europese topinstituut gaat bestaan uit een netwerk van al bestaande kenniscentra in Europa en erbuiten.
 
"Hopelijk gaan veel Nederlandse instellingen zich aanmelden", zei minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken na het EU-beraad maandag waar tot oprichting was besloten.

Afzien
Onder meer onder druk van de Tweede Kamer zagen de EU-landen eerder af van de bouw van een grote nieuwe technologie-universiteit ergens in Europa. Dat was wel het oorspronkelijke voorstel van voorzitter Jose Manuel Barroso van de Europese Commissie.

Budget
Het nieuwe instituut krijgt tot 2012 een budget van 308,7 miljoen euro. De EU-instellingen moeten nog bepalen waar ze dit geld vandaan halen.

Thema's
De instelling begint voor dat geld met twee à drie zogeheten kennis- en innovatiegemeenschappen, die elk met een thema aan de slag gaan. Een van de thema's zal in elk geval zijn 'Energie en klimaatverandering', zo is maandag besloten.

Concurrentiepositie
Minister Maria van der Hoeven vindt het 'heel belangrijk' dat het instituut er komt. Ze ziet voordelen voor de concurrentiepositie van de EU.

bnron: ANP & nu.nl

Offline Benjamin23

 • ****
 • 351
 • +30/-4
 • Dit forum is het helemaal !
Re: Brussel wil miljarden voor technologie-instituut
« Reply #2 on: March 14, 2008, 09:09:40 AM »
Groen licht voor Europees technologie-instituut

STRAATSBURG - Het Europees Parlement heeft dinsdag ingestemd met de oprichting van een Europees instituut voor Innovatie en Technologie (EIT). Het instituut moet een netwerk worden van Europese onderzoekers dat vooral het onderzoek naar klimaatverandering, energie en informatietechnologie gaat stimuleren.
 
In Europa is drie jaar gedebatteerd over het instituut. Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie wilde een prestigieus instituut vergelijkbaar met het Amerikaanse Massachusetts-instituut. 

Felle kritiek tegen EIT
Maar een aantal landen, waaronder Nederland, was daar fel op tegen. Die landen wilden vooral een netwerkorganisatie van toponderzoekers, wat uiteindelijk ook de uitkomst van het debat werd.

De EU-landen moeten nog beslissen over de locatie van het instituut. Wenen, Boedapest, het Poolse Wroclaw en Straatsburg zijn belangrijke kandidaten.

Voorkeur
Eurocommissaris Jan Figel (onderwijs) wees er dinsdag in Straatsburg op dat de EU-leiders in 2003 hebben afgesproken dat nieuwe agentschappen of instituten binnen de Europese Unie bij voorkeur in een van de nieuwe lidstaten worden gehuisvest.

Het EIT krijgt een budget van 309 miljoen euro voor de periode tot 2013. In de oorspronkelijke plannen van Barroso was sprake van een campusachtige universiteit met een totaalbudget van 2,3 miljard euro.

Het Europees Parlement wees er dinsdag op dat China steeds meer geld uitgeeft aan innovatie en technologie en dat Amerikaanse bedrijven en instituten in Europa meer patenten aanvragen dan hun Europese collega's.

bron: ANP & nu.nl

Offline Digihans

 • *****
 • 1.792
 • +86/-8
 • Gender: Male
 • E=MC2
Re: Brussel wil miljarden voor technologie-instituut
« Reply #3 on: September 18, 2008, 02:30:34 PM »
Europese tegenhanger van het MIT begint zijn werk

Het Europees Instituut voor Innovatie en Technologie (EIT) is met de eerste vergadering van het bestuur te Boedapest officieel van start gegaan, nadat bijna drie jaar geleden voor het eerst voorstellen voor een dergelijke instelling waren gedaan.

 Weliswaar zetelt het hoofdkwartier in de Hongaarse hoofdstad, maar voor het instituut is verder voor een 'virtuele' opzet gekozen nadat men het binnen de EU niet eens kon worden over de locatie voor een campus. Nederland heeft overigens expliciet geijverd voor een samenwerkingsverband tussen bestaande academische instellingen in plaats van het door anderen gewenste idee van een centrale campus in een grote Europese stad.

Maandag werd het bestuur van het EIT geïnstalleerd in aanwezigheid van de voorzitter van de Europese Commissie Barroso. De EC heeft het instituut van 300 miljoen euro startkapitaal voorzien, het restant van de 2,4 miljard euro die naar schatting tot en met 2013 nodig is, zal moeten worden opgebracht door het bedrijfsleven. Het is onbekend hoeveel geld er al is binnengehaald.

 Ondanks dat het EIT nu van start is gegaan, is er dit jaar nog geen 'academisch jaar' geopend: dat kan pas als er zogeheten Knowledge and Innovation Communities zijn gelanceerd. De eerste twee of drie hiervan moeten eind 2009 zijn geselecteerd, binnen bestaande Europese universiteiten en onderzoeksscholen. Ze kunnen dan direct beginnen met de academische actitiveiten van het EIT, die in ieder geval in eerste instantie zullen liggen op de gebieden van ict, duurzame energie en klimaatverandering. Het is onbekend wanneer de eerste master-studenten en promovendi zich bij het instituut aan kunnen melden.

bron: Tweakers.net