Neoweb.nl

De vermenselijking van hond en kat

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bashanna

  • *****
  • 774
  • +55/-6
  • yourney to the future
De vermenselijking van hond en kat
« on: September 15, 2006, 01:09:13 PM »
De vermenselijking van hond en kat
 
bron:planet.nl
 
Steeds vaker voeren mensen hun huisdier alsof het mensen zijn.
Dat stelde profossor Wouter Hendriks donderdag bij de aanvaarding van het ambt als hoogleraar Diervoeding aan Wageningen Universiteit.

Balffende veganist
Mensen vergeten steeds vaker dat hun honden en katten van nature vleesetende dieren zijn, zo concludeert diervoedingsexpert Hendriks. Bezitters van huisdieren dragen hun eigen opvattingen over goede voeding over op hun hond of kat.

De gezelschapsdieren krijgen hierdoor veel meer dan vroeger gevarieerde voeding met veel zetmeel en plantaardige ingrediƫnten voorgeschoteld. Zo kan het voorkomen dat honden of katten gedwongen vegetariƫr of zelfs veganist worden.

Zwaarlijvige viervoeters
De verandering in diervoeding past in de 'humanisatie of vermenselijking' van het huisdier, aldus Hendriks in zijn oratie.

Ook aandoeningen bij huisdieren komen steeds meer overeen met die van hun baasjes. Zwaarlijvigheid bij huisdieren was 25 jaar geleden nog vrijwel onbekend, terwijl die aandoening nu, net als bij de baasjes, ook bij huisdieren een ware epidemie wordt, zegt Hendriks.

Op dit moment is naar schatting 25 procent van de katten en 40 procent van de honden te zwaar. En net als bij de mens gaat dat gepaard met ziekten die horen bij zwaarlijvigheid, zoals diabetes, gewrichtsproblemen, maar ook allergie.

Petfood is business
De vermenselijking van huisdieren heeft de petfoodindustrie (diervoederindustrie) geen windeieren gelegd, weet Hendriks. Voor huisdiervoedsel betaalt de consument zes tot dertig keer zoveel als voor voer voor landbouwhuisdieren.

Dat wordt maar deels verklaard door hogere kosten voor productie, verpakking en marketing. Wereldwijd consumeren 430 miljoen gedomesticeerde honden en katten jaarlijks rond de 35 miljard euro aan petfoodproducten.

Driekwart van alle petfoods worden verkocht in Noord-Amerika en Noord-Europa. Ieder jaar groeit deze industrie met ongeveer drie procent. De groei in verzadigde markten wordt bewerkstelligd door verdere humanisatie van onze huisdieren, zo meent Wouter Hendriks.

Hendriks wijst op nog een andere ontwikkeling: steeds meer studenten gaan uit interesse Dierwetenschappen studeren. Dat klinkt aardig, maar Hendriks voorziet dat de petfoodindustrie de meest voor de hand liggende sector is waar afgestudeerden op het gebied van gezelschapsdieren een baan kunnen vinden.

Nutrigenomics
Toch ziet Hendriks ook lichtpuntjes. Vooral het nutrigenomics-onderzoek binnen de diervoeding beschouwt hij als een veelbelovende ontwikkeling.

Nutrigenomics is het onderzoek naar de interactie tussen voedingsstoffen en de genen. Op dit gebied hebben zich in de afgelopen jaren stormachtige ontwikkelingen voltrokken, weet de hoogleraar. Hij voorziet dat met toepassing van nutrigenomics de gezondheid van huisdieren verhoogd kan worden.

Om dat te bereiken zouden diervoedingsonderzoekers van diverse instanties volgens Hendriks wel nauwer moeten samenwerken. "Diervoeding is nog nooit zo interessant geweest," zo besloot Hendriks zijn oratie.