Neoweb.nl

Dierlijk braaksel blijkt fortuin waard

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.146
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Dierlijk braaksel blijkt fortuin waard
« on: January 25, 2006, 10:58:06 AM »
Dierlijk braaksel blijkt fortuin waard
 
bron:planet.nl
 
Een dierlijk afvalproduct bezorgt een Australisch echtpaar een financiƫle meevaller.
Het echtpaar vond op een verlaten strand aan de kust van Zuid-Australiƫ een afvalproduct uit de darmen van een potvis, dat hen onverhoopte winst oplevert.

Vetachtige klont
Het echtpaar stuitte op het strand op een bizar ogende vetachtige klont, waarvan ze geen idee hadden wat het voorstelde. Ze lieten de klont links liggen, maar tijdens een nieuwe strandwandeling twee weken later zagen ze de vreemdsoortige massa wederom liggen, zo bericht de BBC.

Ditmaal namen ze de 14,75 kg wegende klont mee naar huis om te achterhalen wat het nu was. Zoektochten op het internet bracht geen uitkomst, waarna het echtpaar de plaatselijke ecoloog Ken Jury inschakelde om het mysterie op te lossen.

Die twijfelde geen moment toen hij de substantie onder ogen kreeg. "Ik besloot onmiddellijk dat dit grijze amber moest zijn. Iets anders was niet mogelijk," zo vertelde de expert aan ABC Radio.

Parfums
Grijze amber is een afvalproduct uit de darmen van potvissen. De zeezoogdieren, die zich hoofdzakelijk met inktvissen voeden, braken het afvalproduct uit waarna de klonten in zee belanden.

Op zee kan kan de grijze amber soms jarenlang blijven drijven. Geen enkel schepsel heeft belangstelling voor het vreemdsoortige potvisbraaksel, behalve de mens. Aangespoelde grijze amber wordt namelijk van oudsher gebruikt voor de vervaardiging van parfums en medicijnen.

Drijvend goud
Vanwege de zeldzaamheid was het eeuwenlang een kostbaar goedje dat te boek stond als 'drijvend goud.' Tegenwoordig zijn de geurige componenten van grijze amber door de parfumindustrie grotendeels vervangen door synthetische componenten.

Alleen enkele exclusieve parfumfabrikanten maken vandaag de dag nog gebruik van natuurlijke grijze amber. Het natuurproduct kost zo'n twintig Amerikaanse dollar per gram. De gevonden klont zou het echtpaar derhalve 295.000 dollar kunnen opleveren.

"Het is curieus wanneer je bedenkt dat de potvis de amber gewoon uitbraakt, een afgedankt afvalproduct dat mensen nergens anders kunnen winnen," vertelde Jury. "Na tien jaar is het afvalproduct helemaal schoon en dan krijg je wonderlijk welruikende muskus met een zeer aangename zoet geur, echt ongelooflijk."