Neoweb.nl

NWO wil miljard voor wetenschap

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.147
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
NWO wil miljard voor wetenschap
« on: May 23, 2006, 09:41:49 AM »
NWO wil miljard voor wetenschap

bron:nu.nl

DEN HAAG - De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) wil een verdubbeling van het budget. NWO wil jaarlijks 433 miljoen euro bovenop het basisbudget van 423 miljoen.

Het geld is bestemd voor toponderzoekers, nationale en internationale samenwerking en toepassing van onderzoek in de samenleving. NWO lanceerde maandag in Den Haag haar strategie voor 2007-2010.

Voorzitter Peter Nijkamp, die de nota aan minister Maria van der Hoeven (Wetenschap) overhandigde, vindt het tijd dat Nederland zijn wetenschap gaat waarderen. Voor de strategiekeuze heeft NWO wetenschappers, overheid en bedrijfsleven geraadpleegd.

Investeringen
In de nota constateert de organisatie dat de benodigde investeringen in hoger onderwijs, wetenschappelijk onderzoek en innovatie de afgelopen jaren zijn achtergebleven bij de ambities.

Volgens een uit 2000 daterende afspraak moet de Nederlandse kenniseconomie in 2010 tot de Europese top behoren. Als de vragen van NWO worden gehonoreerd, zal Nederland dat jaar wetenschappelijk nummer een van Europa zijn en qua kenniseconomie een "sailliante stijging" op de ranglijst hebben gemaakt. In 2014 of 2016 moet dat leiden tot een absolute koppositie, aldus Nijkamp.

Uitgelachen
Hij weet dat ook andere landen hun inspanningen op dit gebied vergroten. "De ambities zijn hoog. Maar nog niemand heeft ons hierom uitgelachen. We kunnen het ons niet permitteren nog verder achteruit te hollen."

Volgens NWO moeten excellente onderzoekers in Nederland meer armslag krijgen om zich internationaal te ontwikkelen. Verder wil NWO Nationale Research Initiatieven opzetten. Dat zijn programma's van 30 tot 50 miljoen euro op gebieden waarin Nederland wereldleider is. Voorbeelden daarvan zijn biomedische wetenschappen, neuropsychologie en natuurkunde.

Onderzoek
Bovendien wil NWO voorzien in de behoefte om kennis snel toe te passen. Daartoe wil de organisatie de banden met TNO en SenterNovem aanhalen. Verder wil NWO academische praktijkateliers inrichten en topinstituten selecteren waar vernieuwend op samenleving gericht onderzoek wordt verricht.

Van de 433 miljoen is 283 miljoen per jaar nodig om de beoogde sprong voorwaarts te kunnen maken, heeft NWO becijferd. Voor voortzetting van het budget voor reeds lopende initiatieven is 150 miljoen nodig. Het totaal komt boven de 100 miljoen die al door de ministers Van der Hoeven en Laurens-Jan Brinkhorst (Economische Zaken) zijn toegezegd. NWO heeft zichzelf voorgenomen 100 miljoen te vergaren om de plannen gestalte te geven. Daarmee zou de organisatie uitkomen op een jaarbudget van 956 miljoen euro.