Neoweb.nl

Drugs makkelijk te krijgen op middelbare scholen

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.140
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Drugs makkelijk te krijgen op middelbare scholen
« on: December 22, 2005, 09:01:23 AM »
Drugs makkelijk te krijgen op middelbare scholen

bron:nu.nl

AMSTERDAM - Op veel middelbare scholen in Nederland is wiet en hasj te verkrijgen. De leveranciers ervan zijn bijna allemaal scholieren. Dat blijkt uit een steekproef onder tachtig middelbare scholen door redacteuren van het online jongerenmagazine Spunk.nl.

Terwijl premier Balkenende zich zorgen maakt over de legalisering van coffeeshops in de nabijheid van scholen blijkt uit het Spunk-onderzoek dat op 89 procent van de middelbare scholen leerlingen zijn die in drugs handelen.

Op 93 procent van de scholen is wiet en/of hasj verkrijgbaar en bij 61 procent van de scholen voor voortgezet onderwijs is xtc voorhanden. Cocaïne is in 40 procent van de gevallen te koop en bij 19 procent is speed op het plein of binnen de school te verkrijgen. Andere vaak verhandelde drugs zijn lsd, ghb en paddo's.

Het onderzoek richtte zich op zowel vmbo's als vwo's, 'zwarte' en 'witte' scholen. Elke schoolsoort heeft zijn eigen kenmerken als het om drugsdealen gaat. Op havo/vwo-scholen is het makkelijker aan harddrugs als cocaïne en xtc te komen, concluderen de Spunk-redacteuren.

Zij deden onderzoek bij tachtig scholen, minstens twee in elke provincie, van de in totaal 1300 vestigingen. Ze spraken daar soms verscheidene leerlingen. Ze spraken minstens een leerling uitgebreid, die kon vertellen wat voor drugs op zijn of haar school te verkrijgen zijn. "Als we de indruk hadden dat op een school meer informatie was te vinden dan de contactpersoon kon aangeven, hebben we net zo lang verder gezocht totdat we zekerheid hadden", aldus de Spunk-redacteuren.