Neoweb.nl

Europese huurlingen actief voor Kaddafi

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline mjkamminga

  • *
  • 48
  • +3/-0
Europese huurlingen actief voor Kaddafi
« on: April 26, 2011, 01:55:09 PM »
Tussen drie- tot vijfhonderd Europese huurlingen werken in Libië voor het Kaddafi-regime. Onder de huursoldaten zijn Belgen, Polen, Britten, Fransen en Grieken.

Dat meldde de website EUObserver dinsdag. De nieuwssite over de Europese Unie baseert zich op een gerenommeerde Griekse criminoloog die twee maanden in Noord-Afrika doorbracht.

Bij de Europeanen gaat het vooral om specialisten voor zware wapens en helikopterdeskundigen. Zij strijken verscheidene duizenden dollars per dag op. De meerderheid komt uit Wit-Rusland, Servië en Oekraïne.

Afrikanen
De meeste huursoldaten die voor Kaddafi vechten, zijn echter Afrikanen uit onder meer de Centraal-Afrikaanse Republiek, Tsjaad en Somalië. Zij verdienen tot 2000 dollar per dag.

Kaddafi zou huurlingen inschakelen, omdat hij een groot deel van de Libische militairen niet vertrouwt en een deel van hen is gedeserteerd.

De mannen komen en gaan via militaire vliegvelden in het zuiden van het land. Volgens de opstandelingen tegen het regime zouden ook Russen, Syriërs en Algerijnen in Libië actief zijn.

Gastarbeiders
De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch betwijfelt de aanwezigheid van grotere aantallen huurlingen. Volgens de instantie bestempelen de rebellen alle Afrikanen van onder de Sahara als huursoldaten, hoewel het vooral om gastarbeiders zou gaan.

Bron: nu.nl