Neoweb.nl

goed slapen verbeterd leerproces

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bashanna

 • *****
 • 774
 • +55/-6
 • yourney to the future
goed slapen verbeterd leerproces
« on: November 01, 2004, 09:57:29 AM »
Hoe beter men slaapt, hoe beter men leert
Een goede nachtrust stelt ons in staat wat we tijdens de dag leren te versterken. Dat blijkt uit een studie van het onderzoekscentrum Cyclotron van de Universiteit Luik. De resultaten van de studie werden donderdag gepubliceerd in het Amerikaanse tijdschrift 'Neuron'.

Dankzij toestellen die beelden maken van de hersenen slaagden Philippe Pegnieux en zijn team van Cyclotron erin om voor de eerste maal de menselijke hersenactiviteit te meten tijdens verschillende leerfases.

De studie levert het bewijs van het reactiveringsmechanisme dat optreedt tijdens de diepe slaap (tweede fase in de slaap) in de hippocampus (onderdeel van de hersenen dat betrokken is bij het leren en het onthouden). Er bestaat volgens de onderzoekers wel degelijk een direct verband tussen de nachtelijke activiteit van de hippocampus en de versterking van het geheugen, althans bij complexe ruimtelijke taken. Dat meldt de Universiteit Luik woensdag.

Om deze gegevens te verzamelen hebben de onderzoekers drie groepen vrijwilligers gescand. De eerste groep werd, in wakkere toestand, gescand terwijl ze een virtuele stad moesten verkennen op de computer. Bij deze test was de vertoonde activiteit van de hippocampus veel belangrijker dan de geografische kennis van de vrijwilligers over de stad in kwestie, wat bevestigt dat onze hersenstructuur een belangrijke rol speelt bij dit type van leren, aldus de onderzoekers.

De tweede groep werd gescand tijdens hun slaap, nadat ze onderworpen waren geweest aan de verkenningstest van de virtuele stad. De vrijwilligers uit de derde groep werden eveneens tijdens hun slaap gescand, maar hadden geen voorafgaande verkenningstest moeten doen. De onderzoekers stelden vast dat de activiteit in de hersenregio rondom de hippocampus veel hoger lag bij de vrijwilligers uit de tweede groep, die een ruimtelijke opdracht te verwerken hadden gekregen, dan bij die uit de derde.
Bovendien hebben deze testen ook aangetoond dat er een direct verband bestaat tussen de activiteitsgraad van de hippocampus tijdens de diepe slaap en de mate van verbetering die wordt vastgesteld tijdens het uitvoeren van een tweede verkenningstest de dag nadien.

De resultaten suggereren namelijk dat de activiteit van de hippocampus tijdens de diepe slaap de verwerking weerspiegelt van de ruimtelijke informatie die men tijdens de dag heeft verworven. Die verwerking laat toe de nieuw verworven informatie te versterken en vertaalt zich de dag nadien in een betere kennis van de virtuele stad.

bron: pebbels.be

Offline bastheboss

 • *****
 • 409
 • +70/-16
 • Gender: Male
 • *360*
Re: goed slapen verbeterd leerproces
« Reply #1 on: February 21, 2005, 06:09:19 PM »
Ik heb dit ook een keer in de Kijk gelezen en bij mij werkt het echt. Ik weet niet of dit komt doordat het nu tussen m'n oren zit maar vroeger leerde ik de dag voor een proefwerk 1 uur en als ik het nu 2 dagen van tevoren 's avonds voor het slapen gaan even 20 minuten doorlees en de dag voor het proefwerk ook ken ik het beter en heb er minder tijd aan besteed.

Offline harbosma

 • *****
 • 912
 • +160/-22
 • Gender: Male
 • Verleg de grenzen op Neoweb!
Re: goed slapen verbeterd leerproces
« Reply #2 on: March 07, 2005, 05:16:31 PM »
Hé bashanna, slaap jij wel goed?

niet: goed slapen verbeterd leerproces,

maar wel: goed slapen verbetert leerproces

 ;D :P ;D
"One small step for man, one giant leap for mankind"