Neoweb.nl

kabeljauw iets minder in het nauw

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.140
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
kabeljauw iets minder in het nauw
« on: December 22, 2004, 10:49:16 AM »
Europa helpt kabeljauw

bron: nu.nl

BRUSSEL - Europese visserijministers schieten de noodlijdende kabeljauw te hulp. Vissers mogen in 2005 een dag per maand minder naar zee. Ook verdubbelt de controle op schepen die kabeljauw aan land brengen: dit moet 'zwarte vangsten' voorkomen. De Nederlandse vissers reageren teleurgesteld op het besluit.

De Europese ministers van Visserij besloten woensdagochtend in Brussel tot maatregelen om de stand van de bedreigde kabeljauw te herstellen. De vissoort is de laatste jaren dramatisch afgenomen.


Geen sluiting
De aanpak gaat minder ver dan eurocommissaris Borg (Visserij), biologen en natuurbeweging hadden gevraagd. Zij wilden zeegebieden sluiten voor de kabeljauwvissers. Maar Nederland, Engeland en Denemarken vinden de sluiting nutteloos, omdat vissers dan elders toch meer gaan vangen. Engelsen eten veel kabeljauw in de 'fish and chips'.

"We moeten zorgen voor een redelijke balans tussen de vissen en de vissers", verdedigde minister Veerman (Visserij) die de vergadering had geleid. Het marathonoverleg over de visvangst, dat maandagochtend begon, was de laatste vergadering onder Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie.

Blij
Veerman was na afloop "blij, maar vermoeid. Maar dat hoort bij het jaarlijkse visserijoverleg aan het einde van het jaar. Dat duurt traditioneel tot laat".

Bij het overleg zijn de maximale visvangsten van veel soorten en landen vastgesteld. Van haring mag flink meer worden gevangen, omdat de soort zich fors heeft vermeerderd. Nederlandse vissers vangen veel tong en schol in de Noordzee.

Eén stem tegen
Zij gaan er in 2005 licht op vooruit, vooral omdat ze meer tong mogen vangen. Bij schol is een lichte achteruitgang. Van de EU-landen stemde uiteindelijk alleen Litouwen tegen het pakket visquota.

Voorzitter Johan Nooitgedagt van de Nederlandse Vissersbond zei woensdagochtend teleurgesteld te zijn over het resultaat voor Nederland. Hij had op een nog groter tongquotum gehoopt om het verlies aan schol te compenseren.

Ook de zeedag minder komt hard aan. Het gemiddeld aantal beschikbare zeedagen per maand gaat terug van zestien naar vijftien, aldus Nooitgedagt. "We hadden gehoopt dat een aantal EU-landen zich hiertegen zou verzetten."