Neoweb.nl

Haai weren met een dode soortgenoot

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Haai weren met een dode soortgenoot
« on: July 17, 2005, 01:46:51 PM »
Haai weren met een dode soortgenoot
 
bron:nu.nl
 
Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt hoe de aanval van een haai kan worden afgeslagen. De geur van een overleden soortgenoot is genoeg om een woedende haai angstig af te zien druipen.
De onderzoekers denken dat hun product volgens jaar al op de markt kan komen en ideaal is voor zwemmers, surfers en duikers.

De dood
Eric Stroud, een biochemicus verbonden aan de Oak Ridge Shark Lab, een onderdeel van de Universiteit van Miami, analyseerde de moleculenstructuur van een overleden haai en wist het chemische element te isoleren waarmee haaien elkaar waarschuwen voor gevaar. De beesten ruiken letterlijk de dood en waarschuwen elkaar.

Het resultaat van het onderzoek is en gelig smeerseltje van biogenetisch aminozuur en andere vettige elementen dat werkt als een boodschapper naar de haai, aldus de onderzoekers.

Het haaienafweermiddel heet A-2, omdat het pas de tweede substantie was die de wetenschappers uitprobeerden en is inmiddels effectief gebleken bij zes verschillende haaiensoorten. Wel waarschuwen de onderzoekers dat de twee soorten die voor de meeste menselijke slachtoffers zorgen nog onderzocht moeten worden. Het is niet bekend of het middel dezelfde afschrikwekkende werking heeft op de hamerhaai en op de grote witte haai.

Verbluffend
Bij de onderzochte soorten was de werking echter verbluffend. Tijdens een van de testen in de omgeving van de Bahama’s werd een beetje van het mengsel tussen etende haaien gegooid. De wetenschappers lokte de beesten eerst met een mengsel van tonijnolie en andere vissoorten, vervolgens werd A-2 aan het zeewater toegevoegd.

“We hadden ongeveer twaalf rifhaaien onder de boot zitten, binnen drie minuten waren ze allemaal verdwenen. En dat met maar 200 milliliter A-2. Dan kun je vaststellen dat het middel heel erg effectief is”, aldus Stroud. De wetenschapper is ook tevreden over het feit dan andere vissen totaal niet reageren op het middel.

Enorm effect
Het middel is niet giftig, maar heeft wel een enorm effect op haaien. Zelfs wanneer de wetenschappers de haaien op hun rug draaiden, waardoor ze in een soort van verlamde staat raken, braken ze door deze verlamming heen om te vluchten nadat ze in contact met A-2 kwamen.

Normaal gesproken is deze staat van verlamming voor een haai zo intens dat zoologen er gebruik van maken om de beesten zonder verdoving te opereren. Maar na eenmaal in contact te zijn gekomen met het middel, werden de haaien onmiddellijk wakker en gingen er vandoor.

Al sinds de tweede wereldoorlog zijn onderzoekers bezig met het creëren van een middel dat haaien moet afschrikken. Voornamelijk om piloten die boven zee werden neergehaald te beschermen. Chemische middelen werden ontwikkeld, maar bleken niet te werken. Elektrische velden werden getest, maar bleken levensgevaarlijk voor de mens.

Strout en zijn collega’s denken nu dat het middel simpel kan worden geïntegreerd in reddingsvesten, maar ook in zonnebrandcrèmes. Ook de haaien zelf kunnen van het middel profiteren. Jaarlijks vinden miljoenen haaien de dood als bijvangst in visnetten. Als deze netten worden behandeld met A-2 zou dit voorkomen kunnen worden.
 

Offline Robert

  • *****
  • 3.140
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Re: Haai weren met een dode soortgenoot
« Reply #1 on: August 07, 2005, 01:58:09 PM »
Mensenhaaien kunnen electrische velden detecteren met speciale sensoren rondom de neus.
Via een speciaal battery-pack dat je bij je kan dragen, als je gaat duiken, kun je een sterk electrisch veld genereren dat de haai zeker zal doen aftaaien.