Neoweb.nl

Poll

geen alcohol onder de 18 jaar

goed idee want..
geen goed idee want..
geen mening

Hoogervorst: Onder de achttien geen alcohol meer

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.140
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Hoogervorst: Onder de achttien geen alcohol meer
« on: January 19, 2006, 09:14:16 AM »
Hoogervorst: Onder de achttien geen alcohol meer

bron:nu.nl

DEN HAAG - Jongeren onder de achttien riskeren een boete bij het kopen van een biertje. Althans als het aan minister Hoogervorst (Volksgezondheid) ligt. Nu mogen winkels geen drank verkopen aan jongeren onder de zestien, anders gaan de winkeliers op de bon, terwijl jongeren vrijuit gaan.

Hoogervorst wil de leeftijdsgrens optrekken naar achttien en bovendien ook de jongeren zelf kunnen beboeten. Wat hem betreft wordt het voor hen strafbaar om drank in te slaan. Tot grote wanhoop van de alcoholbranche kunnen nu alleen de verkopers aangepakt worden als ze alcohol aan jongeren verkopen.

Regels
Binnenkort gaat hij daar met gemeenten en andere betrokken partijen over praten, zo maakt hij donderdag bekend in Rotterdam tijdens een congres over alcoholcampagnes. Ook minister Remkes van Binnenlandse Zaken wordt bij dat overleg betrokken, want om de nieuwe regels te handhaven, is meer inzet van de politie of andere ordehandhavers nodig.

Ouders
Hoogervorst hoopt met de maatregelen ouders een steuntje in de rug te geven. Het lijkt misschien betuttelend, maar het is volgens hem wel nodig. De tijd van vrijheid blijheid is voor zuipende jongeren wat hem betreft voorbij. Zijn pogingen om de accijns te verhogen, hield de Tweede Kamer tegen, maar Hoogervorst heeft nog meer plannen.

De minister wil Breezers en andere mixdrankjes uit de schappen van de supermarkt halen. Alleen slijters mogen deze onder jongeren populaire drankjes wat hem betreft nog verkopen. De drempel om daar een drankje te kopen, is voor iemand van veertien of zestien een stuk hoger dan de drempel van de supermarkt, stelt hij.

Alcoholreclame
Daarnaast overweegt hij eindelijk toch wettelijke maatregelen te nemen tegen alcoholreclame die niet door de beugel kan. Bierbrouwers die reclame maken met computerspelletjes is op de grens. Maar wat hem betreft mogen producenten en importeurs van drank niet eens in de buurt van die grens komen. Hij is als liberaal altijd tegen wettelijke beperkingen van reclame geweest. "Maar als het moet, dan moet het."

Drinkers
Op het congres maakt de minister verder bekend dat hij 750.000 euro steekt in een project om problematische drinkers sneller op te sporen en te helpen. Een op de tien Nederlanders is een probleemdrinker, maar slechts een klein deel krijgt hulp. Huisartsen, maar ook andere hulpverleners, herkennen hen ook niet. Het nieuwe project, waarbij alle hulpverleners betrokken worden, moet daar een einde aan maken.
« Last Edit: January 19, 2006, 09:15:53 AM by Robert »