Neoweb.nl

Raadselachtige stilte op apenrots

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline D.Heusden

  • *****
  • 408
  • +28/-5
  • van nanotechnologie tot ruimtevaart
Raadselachtige stilte op apenrots
« on: March 29, 2007, 10:02:08 AM »
Raadselachtige stilte op apenrots
 
bron:planet.nl
 
De 120 mantelbavianen van Dierenpark Emmen weigeren hun plek te verlaten.
De dieren zijn uitermate angstig en zitten sinds maandag dicht opeen gepakt op de punt van een rots.

Angstig
"Normaal gesproken is het een drukte van jewelste op het eiland waar de mantelbavianen verblijven," weet bioloog Wijbren Landman van Dierenpark Emmen.

Gistermiddag onderging de groep echter een gedaanteverandering. "Ze werden duidelijk angstig en kropen uit veiligheidsoverwegingen allemaal dicht tegen elkaar aan op een rotspunt in hun verblijf. Daar zitten ze nu nog. Ze staren wat glazig naar de Afrikasavanna aan de overkant," aldus Landman.

Ook met hun favoriete voedsel zijn ze niet van hun plek te krijgen. "Ze voelen zich kennelijk erg onveilig. In de natuur zoeken ze ook elkaar op als er gevaar dreigt. Vaak gaan ze met z'n allen op moeilijk bereikbare plaatsen zitten, zoals richels in rotswanden of bomen."

Eerdere keren
Landman, zelf deskundig op het gebied van bavianengedrag, heeft nog geen idee waar de angst vandaan komt. "Het verschijnsel deed zich ook al eens in 1994 en in 1997 voor. Destijds hebben de bavianen vier dagen achtereen nauwelijks bewogen. "

De apen zochten toen massaal de bomen op en weigerden om er uit te komen. "De groep is nu te groot om met z'n allen in de bomen te gaan zitten, vandaar dat ze nu een rots hebben uitgekozen.

Het probleem loste zich destijds langzaam aan vanzelf op, iets waar Landman nu ook op hoopt. "Voorzichtig verlieten de apen stuk voor stuk de bomen. Nadat ze door hadden dat dat geen gevolgen had, keerde hun normale gedrag weer terug."

Links:
Dierenpark Emmen


Waarom denkt u dat deze bavianen dit doen?