Neoweb.nl

Libië kondigt staakt-het-vuren af

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline mjkamminga

  • *
  • 48
  • +3/-0
Libië kondigt staakt-het-vuren af
« on: March 18, 2011, 03:34:18 PM »
Het bewind van de Libische leider Muammar Kaddafi heeft vrijdag (18-03-2011) een wapenstilstand aangekondigd. Alle militaire operaties zouden per direct zijn gestaakt.

De maatregelen zijn volgens minister van Buitenlandse Zaken Mussa Kussa genomen om de burgers in het land te beschermen. De bewindsman beloofde ook de buitenlanders in Libië en hun bezittingen te beschermen.

De bombardementen op de Libische stad Misurata gaan echter gewoon door, ondanks de afkondiging van de wapenstilstand. Dat hebben medische bronnen in Misurata vrijdagmiddag laten weten aan de Arabische nieuwszender al-Arabiya.

Er zouden zeker 25 mensen zijn omgekomen tijdens de meest recente aanval door troepen die loyaal zijn aan het bewind in het Noord-Afrikaanse land. Het persbureau Reuters meldde op basis van een arts in de stad eveneens dat de bombardementen worden voortgezet. Deze bron sprak ook van zeker 25 doden.

Diplomatiek offensief
Het regime in Tripoli lijkt een diplomatiek offensief te zijn begonnen om te voorkomen dat andere landen met steun van de Verenigde Naties een operatie beginnen in Libië. Kussa zei dat Libië als VN-lid ''verplicht is om resoluties van de Veiligheidsraad te accepteren''.

Na de stemming in de Veiligheidsraad haalde Kaddafi nog keihard uit naar de VN in verband met de resolutie.

Reacties
Westerse landen hebben vrijdag sceptisch gereageerd op de wapenstilstand die is afgekondigd door het bewind van de Libische leider Muammar Kaddafi. De Britse premier David Cameron zei dat het bewind in Libië zal worden beoordeeld op zijn daden en niet op zijn woorden. De mededeling over het staakt-het-vuren verandert volgens Frankrijk niets aan de dreiging in Libië.

''We moeten zeer voorzichtig zijn. Hij (Kaddafi, red.) begint nu bang te worden, maar ter plaatse is er niets veranderd aan de dreiging'', aldus een woordvoerder van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Amerikaanse krant The New York Times meldde dat de vier journalisten die eerder deze week werden gearresteerd in Libië, vrijdag zullen worden vrijgelaten.

Bron: nu.nl

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Re:Libië kondigt staakt-het-vuren af
« Reply #1 on: March 19, 2011, 10:56:26 AM »
Nu schijnen er alsnog gevechten te zijn in Libië. Waarschijnlijk troepen Khadaffi die de opstandelingen proberen te overwinnen. Maar Khadaffi zegt dat het opstandelingen zijn, die door onrust te maken juist hopen dat de internationale gemeenschap ze komt ondersteunen.

Wie moet je nu geloven?