Neoweb.nl

Kinderen te dik omdat ze bijna niet bewegen

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bashanna

  • *****
  • 774
  • +55/-6
  • yourney to the future
Kinderen te dik omdat ze bijna niet bewegen
« on: September 15, 2005, 11:55:40 AM »
Kinderen te dik omdat ze bijna niet bewegen

bron:nu.nl

DEN HAAG - Bijna een op de drie kinderen (31 procent) die in stadsvernieuwingswijken wonen, is te dik. Bijna een op de tien (9 procent) heeft ernstig overgewicht. Dat is aanzienlijk meer dan het landelijk gemiddelde. Toch eten ze niet meer dan nodig. Het komt omdat ze te weinig bewegen.

Circa 3 procent voldoet aan de norm voor gezond bewegen, die een uur matig bewegen (wandelen) per dag voorschrijft. Tot nu toe werd ervan uitgegaan dat ongeveer 80 procent van alle basisschoolleerlingen aan de norm voldoet.

Dit blijkt uit een onderzoek naar de samenhang tussen beweging en de omgeving waarin kinderen wonen dat TNO Kwaliteit van Leven heeft uitgevoerd in opdracht van de ministeries van Volksgezondheid en Volkshuisvesting. Volgens dit onderzoek bewegen kinderen in stadswijken met meer sportvelden, woonerven, autoluwe zones, groen en water in de wijk meer dan kinderen die in een stadswijk met veel hondenpoep en druk verkeer wonen.

Stadsvernnieuwingswijken
Het onderzoek is van oktober 2004 tot en met januari 2005 verricht onder 1228 kinderen van 6 tot en met 11 jaar oud uit vijf stadsvernieuwingswijken en vijf controlewijken in Vlaardingen, Schiedam, Haarlem, Rotterdam, Amersfoort en Hengelo.

Beweegdagboek
De kinderen hielden zelf een beweegdagboekje bij en hielden bij wat ze aten. Ter controle kregen 61 kinderen ook een soort geavanceerde stappenteller die ook bij hield of ze hard of gewoon liepen, vertelt onderzoekster dr.ir. I. Bakker van TNO. Uit die controle bleek dat de dagboekjes vrij eerlijk werden ingevuld. Volgens de beweegmeters voldeed 9 procent van de jongens en geen van de meisjes aan de norm voor gezond bewegen, die minimaal 60 minuten matig intensief bewegen (wandelen) voorschrijft.

Volgens de zelf ingevulde boekjes beweegt bijna de helft van de kinderen helemaal niet. Slechts 4 procent van de jongens en 3 procent van de meisjes voldoet aan de norm voor gezond bewegen. Volgens dr. Bakker is het belangrijk om kinderen te stimuleren om meer te bewegen. Voorwaarde is wel dat de omgeving dit mogelijk maakt. "De kinderen moeten lekker buiten spelen."

Of herinrichting van de wijken helpt, moet onderzoek uitwijzen. TNO zal hetzelfde onderzoek nog eens verrichten als de vijf stadsvernieuwingswijken opgeknapt zijn.