Neoweb.nl

KNMI-voorspelsysteem misschien wereldstandaard

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bashanna

  • *****
  • 774
  • +55/-6
  • yourney to the future
KNMI-voorspelsysteem misschien wereldstandaard
« on: March 23, 2006, 10:01:33 AM »
KNMI-voorspelsysteem misschien wereldstandaard

bron:nu.nl

DE BILT - Een mede door het KNMI ontwikkeld systeem om gevaarlijk weer te voorspellen groeit wellicht uit tot het standaardmodel voor veel landen in Europa. Het meteorologisch instituut in De Bilt werkt samen met de landelijke weerstations van 23 landen aan dat weermodel.

Dat meldde een woordvoerder van het KNMI woensdag. Doel van de samenwerking is de weervoorspellingen te verbeteren. Het gaat er dan vooral om maatschappijontwrichtende natuurverschijnselen als zware sneeuwstormen, heftige winden, ijzel of uitzonderlijk zwaar onweer te voorzien.


Volgens de zegsman van het weerinstituut kan het zogenoemde HIRLAM-model van het KNMI uitgroeien tot het standaard model voor Europa. HIRLAM staat voor High Resolution Limited Area Model. Het KNMI gebruikt dit voor kortetermijnvoorspellingen (tot ongeveer twee dagen van tevoren). Op basis van het model geeft het KNMI sinds enkele jaren ook de weeralarmen.

Donderdag 'vieren' de weerstations overigens hun jaarlijkse Wereld Meteorologische Dag. Deze staat dit jaar in het teken van het voorzien van rampen.