Neoweb.nl

Neoweb Community => Nieuws & Actualiteiten. Van serieus nieuws, tot bizarre onderzoeken. Geef uw mening => Topic started by: D.Heusden on February 05, 2006, 02:29:01 PM

Title: later zwanger, meer kans op jongen
Post by: D.Heusden on February 05, 2006, 02:29:01 PM
Hoe later zwanger, hoe meer kans op jongen

bron:nu.nl

AMSTERDAM - Hoe langer een vrouw wacht met kinderen krijgen, hoe groter de kans op een jongetje. Dat blijkt uit een Nederlands onderzoek onder 5283 vrouwen. Elk jaar langer wachten met zwanger worden verhoogt de kans op een jongen met 4 procent, zo schrijft Het Gazet van Antwerpen.

Ruim 90 procent van de vrouwen die graag zwanger wilden worden, was binnen 12 maanden op natuurlijke wijze in verwachting. Bij de vrouwen bij wie het langer duurde voor ze zwanger werden, was het percentage jongetjes 57,6 procent. Wie na twee jaar zwanger werd, had in 60 procent van de gevallen een jongen. Na 3 jaar liep dit percentage op tot 65.


Bij de vrouwen die een beroep deden op de medische hulp om zwanger te worden, was er geen verband tussen het geslacht van de baby en de duur van de wachtperiode.

Zwemvermogen
De onderzoekers vermoeden dat de grotere kans op een jongen samenhangt met "een beter zwemvermogen van de zaadcellen met Y-chromosoom". Bevruchting van vrouwelijke eicellen door een mannelijke zaadcel met Y-chromosoom leidt tot een jongentje, door een zaadcel met X-chromosoom tot een meisje.

Om een eicel te kunnen bevruchten, moeten de zaadcellen door een slijmprop dringen die de baarmoeder beschermt. Hoe taaier de slijmprop hoe moeilijker de zaadcellen er doorkomen en hoe meer kans deze met een Y-chromosoom hebben om als eerste een eicel te bevruchten.