Neoweb.nl

Linkshandigen hebben meer kans op borstkanker

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline D.Heusden

  • *****
  • 408
  • +28/-5
  • van nanotechnologie tot ruimtevaart
Linkshandigen hebben meer kans op borstkanker
« on: September 29, 2005, 11:39:11 AM »
Linkshandigen hebben meer kans op borstkanker

bron:nu.nl

UTRECHT - Linkshandige vrouwen hebben 40 procent meer kans op borstkanker dan rechtshandigen. Bij vrouwen die nog niet in de overgang zitten, is het risico zelfs twee keer zo hoog. Dat blijkt uit onderzoek dat het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC) maandag heeft bekendgemaakt in de British Medical Journal.

Het UMC komt tot de conclusie na een vergelijking van gegevens van 12.000 Nederlandse vrouwen geboren tussen 1932 en 1941. Vrouwen hebben een kans van ongeveer een op negen om tijdens hun leven borstkanker te ontwikkelen.

Overgang
Bij linkshandigen ligt dat risico dus hoger. Van alle vrouwen in Nederland is 8 tot 9 procent linkshandig. Zij moeten volgens onderzoeker C. Uiterwaal van het UMC niet direct voor hun gezondheid vrezen. Of een vrouw links- of rechtshandig is, vormt slechts een van de factoren. Zo hebben vrouwen die laat in de overgang raken een hoger risico.

Wetenschappers tasten in het duister over de oorzaak van het hogere risico. De hogere kans en of baby's linkhandig worden, hebben mogelijk beide te maken met bepaalde hormonen waar zij tijdens de zwangerschap aan worden blootgesteld, zegt Uiterwaal. Volgens hem kan de vergrote kans ook te maken hebben met de genen van de vrouwen.

Op dit moment is verder nog niet bekend of linkshandigen ook een hogere kans hebben op andere vormen van kanker. "Daar is heel weinig zicht op. Wij willen dit verder onderzoeken", zegt Uiterwaal.

Offline merkator

  • *****
  • 330
  • +25/-4
  • Zeker Weten? Neoweb.nl...
Re: Linkshandigen hebben meer kans op borstkanker
« Reply #1 on: September 30, 2005, 11:51:53 AM »
Is dit niet één of ander pseudo onderzoek?
Waarbij een relatie wordt gelegd die er helemaal niet toe doet?

Zoals: In Afrika hebben veel mensen Aids. Dus tropische temperaturen en veel zon vergroten de kans op Aids?