Neoweb.nl

Neoweb Community => Nieuws & Actualiteiten. Van serieus nieuws, tot bizarre onderzoeken. Geef uw mening => Topic started by: mjkamminga on February 25, 2011, 02:23:28 PM

Title: Londen en Parijs willen Libië voor strafhof
Post by: mjkamminga on February 25, 2011, 02:23:28 PM
PARIJS/GODOLLO/GENEVE - Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties voorgesteld verscheidene stappen tegen Libië te ondernemen.

Zo moeten de wandaden in Libië worden voorgelegd aan het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag en moet alle wapenexport naar Libië worden verboden. Dat heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Michelle Alliot-Marie, vrijdag gezegd.

Alliot-Marie zei dat ''het noodzakelijk is dat het ICC wordt betrokken om een sterk signaal af te geven''.

Het Internationaal Strafhof in Den Haag kan zich in opdracht van de Veiligheidsraad ook buigen over zaken die normaal gesproken niet tot de jurisdictie van het hof horen.

Doden
Er moeten honderden doden zijn gevallen bij pogingen van het regime van Muammar Kaddafi om de protesten tegen zijn ruim veertig jaar oude bewind neer te slaan, aldus de Franse bewindsvrouw.

De Hoge Commissaris van de VN voor de Mensenrechten, Navi Pillay, zei vrijdag dat er volgens sommige bronnen wel duizenden doden zijn gevallen in Libië. En de situatie ''escaleert onrustbarend'' volgens Pillay. De Mensenrechtenraad van de VN bespreekt vrijdag in Genève de situatie in Libië.

Sancties
De EU-buitenlandchef Catherine Ashton heeft vrijdag in Hongarije beklemtoond dat de Europese Unie sancties moet afkondigen tegen Libië. Ashton wil naar eigen zeggen de Libische leiding met een pakket sancties dwingen het geweld een halt toe te roepen.

Onder de mogelijkheden zijn het verbieden van buitenlandse reizen voor Libische leiders en vliegverboden voor Libische vliegtuigen. Ashton woont buiten Boedapest informeel overleg bij van de Europese ministers van Defensie.

De Veiligheidsraad komt vrijdag in New York bijeen over de kwestie-Libië. Het overleg staat gepland voor 21.00 uur Nederlandse tijd.

NAVO
De NAVO houdt in Brussel spoedberaad. Dat heeft de secretaris-generaal van de verdragsorganisatie, Anders Fogh Rasmussen, vanuit het Hongaarse Godollo, niet ver van Boedapest, getwitterd.

Onderwerpen van gesprek zijn volgens hem de evacuatie van buitenlanders uit Libië en de hulp aan mensen in dat land.

Grote zorgen
Rasmussen schreef dat de toestand in Libië grote zorgen baart en dat de NAVO bereid is als uitvoerder of als coördinator bij acties in Libië op te treden.

De NAVO telt 28 lidstaten. Alle Europese landen in of aan de Middellandse Zee zijn lid met uitzondering van Cyprus, Malta en Monaco.

Bron: nu.nl (http://www.nu.nl/onrust-midden-oosten/2455065/londen-en-parijs-willen-libie-strafhof.html)