Neoweb.nl

Olifant herkent zichzelf in spiegel

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Peter

  • *****
  • 423
  • +37/-7
  • Gender: Male
  • Meten = Weten
Olifant herkent zichzelf in spiegel
« on: November 01, 2006, 04:06:56 PM »
Olifant herkent zichzelf in spiegel  

bron:nu.nl

AMSTERDAM - Olifanten herkennen zichzelf in een spiegel. Dit ontdekten Amerikaanse gedragswetenschappers tijdens een onderzoek met drie olifantenwijfjes uit de Bronx Zoo in New York.

Tot op heden was slechts van mensen, dolfijnen en mensapen bekend dat ze hun spiegelbeeld kunnen herkennen. In de Bronx Zoo werd een metershoge spiegel geplaatst in het olifantenverblijf. Vervolgens bestudeerden wetenschappers de reacties. De beesten probeerden lichaamsdelen te bekijken die ze normaal niet kunnen zien. De olifanten bewogen bijvoorbeeld hun slurf om in hun mond te kijken.

Eén olifant slaagde erin zichzelf bij herhaling te herkennen in de spiegel. Onderzoekers hadden met reukloze verf een kruis op haar voorhoofd geschilderd. Toen zij voor de spiegel stond raakte zij met haar slurf meerdere keren het kruis aan.

Chimpansees
Volgens de wetenschappers is het niet vreemd dat slechts een van de drie olifanten voor de test met het witte kruis slaagden. Bij chimpansees slaagt in de meeste gevallen minder dan de helft voor deze test.

De resultaten van het onderzoek zijn in het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) gepubliceerd.