Neoweb.nl

Nederlands advies voor wiegendood wereldwijd gevolgd

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.140
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Nederlands advies voor wiegendood wereldwijd gevolgd
« on: January 19, 2006, 09:13:23 AM »
Nederlands advies voor wiegendood wereldwijd gevolgd

bron:nu.nl

AMSTERDAM - Het advies om baby's op de rug te laten slapen, heeft het aantal gevallen wiegendood aanzienlijk verminderd. Dat Nederlandse advies heeft wereldwijd navolging gevonden. Dat schrijven twee onderzoekers deze week in het medische tijdschrift The Lancet.

Volgens kinderarts J. van Wouwe en hoogleraar kindergeneeskunde R. Hira Sing van het VU medisch centrum is dat advies aan de kinderarts G. de Jonge te danken. Op basis van een Amerikaanse literatuurstudie uit 1944 vertelde hij ouders hun kind niet op de buik te laten slapen.

Hoewel buikligging nog steeds als voornaamste oorzaak van de plotselinge en mysterieuze dood van baby's wordt gezien, zijn er ook andere factoren. Zo moedigt de Landelijke Werkgroep Wiegendood borstvoeding aan. Verder wordt ontraden samen met de baby in een bed te slapen. Volgens onderzoeksinstituut TNO nemen allochtone ouders de adviezen in toenemende mate over.

Recentelijk stierven in Nederland minder dan twintig baby's per jaar aan de wiegendood. In 1987 lag het aantal gevallen op 170, in 1984 werden 212 doden geregistreerd. Het Centraal Bureau voor de Statistiek houdt de cijfers sinds 1980 bij.