Neoweb.nl

Nobelprijs 2008 Natuurkunde naar Amerikaan en Japanners

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

 • *****
 • 1.792
 • +86/-8
 • Gender: Male
 • E=MC2
Nobelprijs 2008 Natuurkunde naar Amerikaan en Japanners
« on: October 08, 2008, 12:04:58 PM »
Nobelprijs Natuurkunde naar Amerikaan en Japanners

STOCKHOLM - De Nobelprijs voor Natuurkunde gaat dit jaar naar twee Japanse wetenschappers, Toshihide Maskawa en Makoto Kobayashi, en de Amerikaan Yoichiro Nambu (van Japanse origine).
 
Dit heeft het Nobelprijscomité dinsdag bekendgemaakt in de Zweedse hoofdstad Stockholm.

Zij krijgen de onderscheiding voor baanbrekend onderzoek op het gebied van quarks, elementaire deeltjes. Nambu (87) won de helft van de 10 miljoen Zweedse kronen (1 miljoen euro); de twee Japanners moeten de andere helft delen. Ze ontvangen de prijs op 10 december, de sterfdag van stichter Alfred Nobel.

Kennis
De drie hebben kennis en begrip van de natuur op een hoger plan gebracht, stelde de Zweedse Academie van Wetenschappen vast. Nambu ontwikkelde theorieën over het ontbreken van symmetrieën in de eigenschappen van elementaire deeltjes.

In de natuur komen sommige deeltjes met één eigenschap voor, terwijl er in theorie meer mogelijkheden zijn. Als eerste beschreef Nambu hoe dergelijke symmetriebreuken kunnen worden begrepen.

Theoretische verklaring
Kobayashi (64) en Maskawa (68) stelden een theoretische verklaring op voor het feit dat quarks in drie groepen voorkomen. Quarks worden gezien als de inwendige bouwstenen van de deeltjes die de materie vormen, zoals protonen en neutronen. Quarks zijn lang beschouwd als de kleinste bouwsteen van de materie.

Vorig jaar werden de Fransman Albert Fert en de Duitser Peter Grünberg onderscheiden. Volgens de jury hebben zij een zeer belangrijke bijdrage geleverd aan het verkleinen van harddisks de afgelopen jaren.

Nederlandse winnaars
Negen jaar geleden waren Gerard 't Hooft en Tini Veltman de laatste Nederlandse winnaars. In een grijs verleden (1902) ging de belangrijkste wetenschappelijke prijs op het gebied van de fysica naar onder meer Hendrik Lorentz en Pieter Zeeman.

In 1901 was de Duitser Wilhelm Conrad Röntgen de eerste winnaar voor de ontdekking van de straling die zijn naam draagt.

bron: nu.nl

Offline Digihans

 • *****
 • 1.792
 • +86/-8
 • Gender: Male
 • E=MC2
Nobelprijs 2008 Geneeskunde naar Duitser en twee Fransen
« Reply #1 on: October 08, 2008, 12:06:22 PM »
Nobelprijs Geneeskunde naar Duitser en twee Fransen 

STOCKHOLM - De Nobelprijs voor Geneeskunde is maandag gegaan naar de Duitser Harald zur Hausen en de twee Franse wetenschappers Françoise Barré-Sinoussi en Luc Montagnier.

Zur Hauser kreeg de prijs voor zijn ontdekking van een virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt.

Barré-Sinoussi en Montagnier werden beloond voor hun ontdekking van het virus dat immuunstoornissen veroorzaakt bij mensen. Aan de prijs is een geldbedrag van ruim 1 miljoen euro verbonden.

HPV 
Zur Hausen ontdekte het humaan papillomavirus (HPV), waartegen een vaccin inmiddels bescherming biedt. Met ingang van volgend jaar is dat vaccin in Nederland opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP).

Baarmoederhalskanker is bij vrouwen een van de meest voorkomende vormen van deze ziekte. Zur Hausen, werkzaam bij de Universiteit van Düsseldorf, ontvangt de helft van prijs, die in totaal een 1 miljoen euro bedraagt.

Aids
Barré-Sinoussi en Montagnier ontvangen de andere helft voor het baanbrekende onderzoek naar hiv/aids, dat zij in de jaren tachtig hebben verricht. Montagnier is directeur van the World Foundation voor Aids Onderzoek en Preventie.

Barré-Sinoussi is verbonden aan het Pasteurinstituut in Parijs. Het tweetal ontdekte het virus, dat later hiv (human immunodeficiency virus ofwel menselijk immuundeficiëntievirus) is gaan heten, in een vroeg stadium.

De ontdekking was een voorwaarde om de biologie van de ziekte en de behandeling daarvan te begrijpen, stelt het Karolinska Instituut.

Amerikanen
Vorig jaar ging de Nobelprijs voor Geneeskunde naar twee Amerikanen, Mario Capecchi en Oliver Smithies, en een Brit, Sir Martin Evans. Het trio kreeg de prijs voor zijn embryonaal stamcelonderzoek.

Speculaties zijn er vooral over de mogelijke winnaars van de Nobelprijs voor Literatuur en Vrede. Net als andere jaren worden Philip Roth (Verenigde Staten), Claudio Magris (Italië), Amos Oz (Israël) en Haruki Murakami (Japan) genoemd als kandidaten voor het winnen van de Nobelprijs voor Literatuur.

Vrede
De Chinese dissident Hu Jia geldt als een kanshebber voor het winnen van de Nobelprijs voor de Vrede. Hu, die in de gevangenis zit, zet zich in voor meer democratie, het milieu en aidspatiënten.

Andere veel genoemde namen zijn de Cubaanse dissident Oswaldo Paya, de Vietnamese boeddhistische monnik Thich Quang Do en Bono, de zanger van de rockband U2.

bron: ANP & nu.nl

Offline Digihans

 • *****
 • 1.792
 • +86/-8
 • Gender: Male
 • E=MC2
Nobelprijs 2008 Scheikunde voor drie Amerikanen
« Reply #2 on: October 08, 2008, 12:08:02 PM »
Nobelprijs Scheikunde voor drie Amerikanen

STOCKHOLM - De Nobelprijs voor Scheikunde gaat dit jaar naar de Amerikanen Osamu Shimomura, Martin Chalfie en Roger Y. Tsien voor "hun ontdekking en ontwikkeling van het groene fluoriscerende proteïne GFP".
 
Dat maakte de Koninklijke Zweedse Academie voor Wetenschappen woensdag bekend.

bron: nu.nl

zie ook:
http://en.wikipedia.org/wiki/Green_Fluorescent_Protein