Neoweb.nl

Oegstgeestse wint wetenschapsquiz

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.140
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Oegstgeestse wint wetenschapsquiz
« on: December 25, 2005, 01:17:06 PM »
Oegstgeestse wint wetenschapsquiz

bron:nu.nl

DEN HAAG - Nathalie Boudin uit Oegstgeest is zaterdag uitgeroepen tot winnaar van de Nationale Wetenschapsquiz 2005. Studievereniging A-Eskwadraat uit Utrecht was de beste groep van de inzenders.

Een team van de zeeonderzoekers, bestaande uit Norbert Dankers (Alterra), Sarah Kraak (RIVO) en Kees Veth (NIOZ), won de quiz in de televisieuitzending. Het versloeg de Technische Universiteit Eindhoven.

Deelnemers aan de Nationale Wetenschapsquiz 2005 hadden er moeite mee een toren van stoeptegels te bouwen. Slechts zeventien procent van de inzenders weet dat de toren oneindig ver kan overhangen.

Gekerfd hartje
Van de liefde hadden de inzenders duidelijk meer verstand. Zo'n 86 procent weet dat een in een boom gekerfd hartje niet omhoog gaat als de boom verder groeit. Ruim twintigduizend mensen stuurden hun antwoorden in voor de seniorquiz of de juniorvariant. NWO organiseerde de quiz samen met de VPRO.

Gemiddeld hadden de inzenders iets meer dan de helft van de vragen goed. De grootste verschillen tussen mannen en vrouwen traden op bij de vraag hoe een parachutist in de lucht de regenboog ziet. Meer dan de helft van de mannen wist dat de parachutist de regenboog als een cirkel ziet. Van de vrouwen wist slechts vier op de tien deze vraag goed te beantwoorden.

Wachttijden

De dames hadden echter meer verstand van de wachttijden op het treinperron. Bijna zes op de tien wist dat ze gemiddeld meer dan 10 minuten moesten wachten als er drie treinen per uur rijden. Van de mannen wist slechts de helft het goede antwoord.

links:
NWO Wetenschapsquiz 2005