Neoweb.nl

Seksleven panda’s vanuit ruimte bespied

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Peter

  • *****
  • 423
  • +37/-7
  • Gender: Male
  • Meten = Weten
Seksleven panda’s vanuit ruimte bespied
« on: September 28, 2005, 10:54:24 AM »
Seksleven panda’s vanuit ruimte bespied
 
bron:planet.nl
 
Chinese wetenschappers gaan met behulp van satellieten het seksuele gedrag van reuzenpanda’s bespieden.
De zich uiterst moeizaam voortplantende dieren zullen in het natuurreservaat Foping in de provincie Shaanxi met behulp van het positiebepalingssysteem GPS worden gevolgd, meldde het Chinese staatspersbureau Xinhua dinsdag.

Paargedrag
Het observatieprogramma is een gezamenlijk project van de het zoölogisch instituut van de Chinese Academie van Wetenschappen en het zoölogisch instituut van de San Diego Zoo en zal drie jaar in beslag nemen.

In die periode hopen de betrokken wetenschappers meer kennis op te doen over het paargedrag van de zeldzame bamboe-eters om zo te voorkomen dat de reuzenpanda's uitsterven.

"Het voortdurend volgen van hun bewegingen en hun seksuele activiteiten kan ons helpen om oplossingen te bedenken om hun uitsterven te vermijden'', aldus onderzoeker Wei Fuwen van de Chinese Academie van Wetenschappen.

"Reuzenpanda's leven in onherbergzame gebieden en traditionele obeservatie-technieken zijn niet toereikend om hun geheimzinnige levenswijze te ontrafelen. GPS en andere geautomatiseerde geografische systemen kunnen ons helpen om hun bewegingen in verschillende seizoenen en landschapstypes te volgen."

Moeizame voortplanting
In het wild leven naar schatting nog ruim duizend reuzenpanda's. Ondanks hun strikte bescherming groeit de populatie niet of nauwelijks omdat de dieren zich buitengewoon moeizaam voortplanten. Naar schatting is 80 procent van de vrouwtjes niet in staat om zwanger te raken en van de mannetjes is mogelijk zelfs 90 procent onvruchtbaar.

De wel vruchtbare vrouwtjes hebben bovendien zeer korte vruchtbaarheidsperiodes. Veel reuzenpanda’s staan daarnaaast niet te trappelen om zich voort te planten. Volgens sommige onderzoekers zouden veel reuzenpanda’s te lui zijn om tot een paring te komen.

Ook overleeft maar een klein percentage van de pasgeborenen. In het wild sterft ongeveer 60 procent vlak na de geboorte.