Neoweb.nl

Opmerkelijk: Tanden trekken schaadt geheugen

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bashanna

  • *****
  • 774
  • +55/-6
  • yourney to the future
Opmerkelijk: Tanden trekken schaadt geheugen
« on: November 01, 2004, 09:56:28 AM »
Tanden trekken schaadt geheugen

bron: pebbels

Wie bij de tandarts een tand laat trekken, wist meteen ook een stukje van zijn geheugen, zo blijkt uit een Zweedse studie die vrijdag in Stockholm wordt gepubliceerd.
"Tanden zijn van het allergrootste belang voor ons geheugen", aldus Jan Bergdahl, een van de onderzoekers van de Universiteit van Umeaa in het noorden van Zweden.
Voor het onderzoek volgden de onderzoekers 1.962 personen van 35 tot 90 jaar oud sinds 1988. Ze vergeleken het geheugen van mensen die hun tanden nog hadden, met dat van mensen die met een vals gebit door het leven gingen.
"Als iemand geen tanden meer heeft, is zijn geheugen duidelijk minder goed dan bij personen die wel nog al hun tanden hebben", zo klinkt het.
Recente studies uit Japan op ratten en apen toonden al aan dat er banden bestaan tussen tanden en het geheugen, maar volgens Bergdahl is de Zweedse studie het eerste grootschalige onderzoek bij mensen.

Het onderzoek maakt deel uit van een grotere studie en er moet dus nog nagegaan worden welke impact één getrokken tand heeft op het geheugen. "We gaan nu na hoeveel tanden je mag kwijtspelen vooraleer dat een uitwerking heeft op het geheugen. Daarnaast gaan we ook na welke invloed gaatjes en implantaten hebben", aldus nog Bergdahl.
"Testen op dieren hebben aangetoond dat tanden trekken zenuwen aantast die in verbinding staan met de hersenen", aldus Bergdahl. De onderzoeker onderstreept ook dat deze bevindingen een nieuw licht zullen werpen op tandheelkunde bij bejaarden. "We zullen twee keer nadenken voor we een probleemtand gaan trekken", zo klinkt het.