Neoweb.nl

Wikiwijs.nl digitaal lesmateriaal

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

 • *****
 • 1.792
 • +86/-8
 • Gender: Male
 • E=MC2
Wikiwijs.nl digitaal lesmateriaal
« on: December 05, 2008, 09:41:43 AM »
Plasterk wil dat scholen lesmateriaal in wiki-vorm gieten
Wikiwijs.nl nieuw platform voor digitaal lesmateriaal.

Minister Plasterk van Onderwijs wil de effectiviteit van het onderwijs vergroten en de kosten van schoolboeken verlagen door lesmateriaal in wiki-vorm aan te bieden. De digitale stof zou uitsluitend door docenten aangepast moeten worden.

Het plan voor de zogeheten Wikiwijs zou nog deze kabinetsperiode vorm moeten krijgen. Net als bij Wikipedia moet de content voor iedereen gratis opvraagbaar zijn, maar uitsluitend onderwijzend personeel zou lemma's mogen toevoegen of aanpassen. Ook kunnen docenten zaken als opdrachten en proefexamens aan Wikiwijs toevoegen, zo is het plan van de minister. Omdat uitsluitend docenten leerstof kunnen toevoegen of aanpassen, zou de inhoud op niveau blijven. Docenten zouden echter niet verplicht zijn om bijdragen te leveren.

Plasterk noemt het plan voor elektronische schoolboeken een 'revolutie in leermiddelen' en heeft als einddoel voor ogen dat al het lesmateriaal, van basisonderwijs tot en met hoger onderwijs, in deze vorm opvraagbaar wordt. De eerste onderwerpen op de 'onderwijswiki' zouden binnen twee tot drie jaar online moeten verschijnen. De minister geeft wel toe dat er goed gekeken moet worden naar eventuele problemen rondom het auteursrecht, maar alleen al vanwege de besparing aan papier zou Wikiwijs de moeite van de overheidsinvestering waard zijn.

bron: tweakers.net

zie ook:
http://www.minocw.nl/actueel/toespraken/684/Toespraak-tgv-Boven-het-maaiveld--Wikiwijs.html
http//www.wikiwijs.nl

Offline Benjamin23

 • ****
 • 351
 • +30/-4
 • Dit forum is het helemaal !
Re: Wikiwijs.nl digitaal lesmateriaal
« Reply #1 on: December 06, 2008, 11:01:57 AM »
Een goede ontwikkeling, om al het schoolmateriaal te digitaliseren. Alleen wie waarborgt de kwaliteit? en wie wil de moeite nemen om zijn kennis beschikbaar te stellen als er geen economisch voordeel te behalen valt.

Uitgevers doen graag wat dieper onderzoek en publiceren lesmateriaal, omdat ze er financieel beter van worden.

Offline Digihans

 • *****
 • 1.792
 • +86/-8
 • Gender: Male
 • E=MC2
Re:Wikiwijs.nl digitaal lesmateriaal
« Reply #2 on: April 20, 2009, 09:38:02 PM »
Wiki voor digitale leermiddelen gaat volgend jaar van start

Minister Plasterk van het ministerie van OC&W wil dat Wikiwijs, het open platform voor digitale leermiddelen, bij de start van het schooljaar 2010-2011 in de lucht is. Nog dit jaar moet een bètaversie van de wiki online verschijnen.

Wikiwijs, waarvoor de eerste plannen in december aan de Tweede Kamer werden gepresenteerd, moet een open onderwijsplatform worden, waarop elektronische schoolboeken in wiki-vorm en op niet-commerciële basis worden aangeboden. De wiki richt zich in eerste instantie op het primair en voorbereidend onderwijs, en in tweede instantie op mbo, hbo en wo. Het open, digitale leermateriaal moet uitsluitend door docenten en medewerkers van relevante organisaties kunnen worden aangeleverd en bewerkt.

Volgens minister Ronald Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen zijn docenten en andere betrokkenen 'met voortvarendheid' aan het Wikiwijs-project begonnen. Als voorbeeld wordt de Open Leermaterialenbank aangehaald, een zoekmachine die het beschikbare aanbod van open digitale leermiddelen moet ontsluiten.

Het Wikiwijs-project moet door Kennisnet en de Open Universiteit in goede banen worden geleid. Zij zullen volgens de plannen van OC&W een meerjarig stappenplan ontwikkelen dat nog deze zomer klaar moet zijn. In de tweede helft van 2009 moet vervolgens een bètaversie van Wikiwijs online komen, terwijl de website bij het begin van het schooljaar 2010-2011 voor het gehele onderwijs toegankelijk moet zijn.

bron: Tweakers.net

zie ook:
http://www.minocw.nl/wikiwijs/index.html
http://www.vo-raad.nl/projecten/open-leermaterialenbank
http://www.minocw.nl/documenten/Wikiwijs_Stimulering%20open%20leermiddelen_115373.pdf
http://www.timloto.org/
http://www.drs-online.nl/artikel.php?ID=640


Offline kduck

 • *
 • 1
 • +0/-0
Wikiwijs.nl digitaal lesmateriaal RE:
« Reply #3 on: December 06, 2009, 10:22:16 AM »
Volgens een interessant artikel over wikiwijs dat ik onlangs tegenkwam blijkt Wikiwijs in veel opzichten geen wiki te zijn.
zie:
http://ict.hethooghuis.nl/wikiwijs/