Neoweb.nl

Zeevogels belaagd door reusachtige muizen

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.140
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Zeevogels belaagd door reusachtige muizen
« on: July 26, 2005, 09:36:18 AM »
Zeevogels belaagd door reusachtige muizen
 
bron:planet.nl
 
Op het afgelegen eiland Gough zorgen uit de kluiten gewassen muizen voor een ecologische ramp.
De vraatzuchtige knaagdieren, die drie keer zo groot worden als hun Europese neefjes, doden ieder jaar meer dan een miljoen kuikens van zeevogels zoals albatrossen, stormvogels en pijlstormvogels, zo melden de Times Online en de BBC.

Biodiversiteit
Het zeer geïsoleerd liggende Gough Island oogt als een paradijs. Onbewoond en onbedorven ligt het eiland als een groene parel in het zuiden van de Atlantische Oceaan.

Het Britse eiland behoort tot de minst door de mens beïnvloede oceanische eilanden en staat vanwege de unieke biodiversiteit sinds 1995 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Vooral bij zeevogels is het 65 vierkante km grote eiland geliefd als broedplek. Er leven zo’n tien miljoen zeevogels, verdeeld over twintig soorten.

Slachting door muizen
De vogels konden hun kroost eeuwenlang in alle rust en veiligheid laten opgroeien, totdat muizen afkomstig van schepen het eiland veroverden. Door de afwezigheid van natuurlijke vijanden, het rijke voedselaanbod en het relatief koude klimaat nam hun aantal razendsnel toe en bereiken de dieren hier een drie keer grotere omvang dan hun soortgenoten in Europa. De circa 700.000 muizen wegen ongeveer 40 gram per stuk (een Europese huismuis weegt 10 tot 30 gram).

De zwaarlijvige muizen hebben inmiddels geleerd dat het verschalken van kuikens van zeevogels een eenvoudige klus is. Wanneer de ouders op zee zijn om voedsel te vergaren, kunnen de kuikens weinig uitrichten tegen de aanvallen van de knaagdieren.

“De muizen hebben op de een of andere manier geleerd om de kuikens levend op te eten,”aldus bioloog Geoff Hilton van de Royal Society for the Protection of Birds (RSPB). Is een kuiken eenmaal aangevallen, dan volgt meestal een pijnlijke slachting. Op de geur van het bloed komen ook andere muizen af. Er zijn videobeelden gemaakt van 10 tot 15 muizen die hetzelfde kuiken aanvallen.

Bestrijding
Biologen vrezen dat sommige vogelsoorten door de muizenplaag in hun voortbestaan worden bedreigd. Zo broedt 99 procent van de Tristanalbatrossen en Altantische stromvogels op Gough, terwijl juist deze soorten het meeste worden aangevallen. Van de Tristanalbatrossen resteren nog zo’n 2000 broedparen.

De RSPD heeft onlangs 62.000 pond van het door de overheid gesponsorde ‘Overseas Territories Environment Programme’ gekregen voor onderzoek hoe de muizenplaag het beste ingedamd kan worden.

“Bij vergelijkbare verdelgingscampagnes is met succes gif gebruikt, met name in Nieuw-Zeeland. Dat is een optie. We kunnen mogelijk ook bepaalde muizenziektes introduceren, een equivalent van myxomatose, de zeer besmettelijke virusziekte onder konijnen,” aldus aldus Richard Cuthbert van de RSPB.

Voordat er een keuze over bestrijdingsmethode zal worden gemaakt, zal een aantal muizen van een zender worden voorzien om meer te weten te komen over hun gedrag. Daarvoor zullen onderzoekers van de RSPB tussen september 2005 en september 2006 op Gough verblijven.