Neoweb.nl

3D zicht voor Robots met Microsofts Kinect-sensor

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
3D zicht voor Robots met Microsofts Kinect-sensor
« on: December 02, 2010, 09:49:59 AM »
Robot krijgt driedimensionaal zicht door Kinect

De Kinect-sensor is door een groep wetenschappers van het Massachusetts Institute of Technology gebruikt om een robot van 3d-zicht te voorzien. De robot kan dankzij Kinect omgevingen in kaart brengen en mensen herkennen.

Diverse ontwikkelaars van het ROS, een opensource-besturingssysteem voor robots, werken aan een ROS-driver voor Kinect. Microsofts systeem met afstandsensor, kleuren- en twee zwartwit-camera's en microfoons zou zich uitstekend lenen als sensorplatform voor robots. Niet alleen zijn alle sensors in één kleine behuizing geïntegreerd, ook de prijs is relatief laag en de verkrijgbaarheid is niet voorbehouden aan onderzoekslabs. Dat is ook reden voor de Personal Robots Group van het MIT om met de Kinect-sensor aan de slag te gaan.

Zij plaatsten een Kinect-sensor op een iRobot Create, een robot bedoeld voor hobbyïsten die door de fabrikant van de Roomba-serie gemaakt wordt. De door de sensor vergaarde camera- en diepte-informatie wordt naar een pc gestuurd en daar verder verwerkt tot een driedimensionaal beeld van de omgeving. De robot kan die data weer gebruiken voor navigatiedoeleinden. Ook kunnen mensen herkend worden en de gebaren die zij maken kunnen als commando worden geïnterpreteerd. Ook de data die van de microfoons en accellerometer afkomstig is, kan door de robot gebruikt worden.

Philipp Robbel en zijn collega's van de Personal Robots Group hebben de iRobot Create voorzien van de Kinect Sensor, een extra afstandsbepaler, lipo-accu en een Atom-pc. Op de host-pc wordt de sensordata die de robot verzamelde verwerkt: middels slam-berekeningen wordt een 3d-kaart gegenereerd. Ook kunnen gebaren worden herkend en geïnterpreteerd, zodat eenvoudige besturingscommando's aan de robot kunnen worden gegeven. Wanneer de ROS-ontwikkelaars hun driver gereed hebben, zou de Kinect-sensor door een breder publiek als onderdeel voor robots ingezet kunnen worden.

bron: Tweakers.net

Zie ook:
http://www.ros.org/news/2010/11/kinect-drivers-for-ros-coming-together.html