Neoweb.nl

Aap stuurt robot arm met zijn hoofd

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bastheboss

 • *****
 • 409
 • +70/-16
 • Gender: Male
 • *360*
Aap stuurt robot arm met zijn hoofd
« on: February 20, 2005, 10:57:58 AM »
http://www.kijk.nl/artikel.jsp?art=12840

Hier is een aap die via elektronische signalen van zijn hersenen een robotarm kan besturen!! ;D

Nog even en we stoppen een aap in een robot dan hoeft de computer hem niet meer aan te sturen want de aap doet dat dan.  ;D scheelt ons een hoop programmeer werk. Moet alleen de aap wel doen wat de mens graag wilt dat die doet.

Offline Robert

 • *****
 • 3.140
 • +269/-11
 • Gender: Male
 • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Re: Aap stuurt robot arm met zijn hoofd
« Reply #1 on: February 21, 2005, 11:03:12 AM »
Hier even het volledige artikel:

Aap stuurt robotarm... met z'n gedachten!

Onderzoekers van de Universiteit van Pittsburgh, in de VS, zijn erin geslaagd een mechanische arm te laten sturen door een aap. Het proefdier is via zijn hersenen elektronisch aan een robotarm bevestigd, en kan zichzelf zo voeren met fruit.

Het blijft bizar om een aap te zien die zonder zich te bewegen een mechanische arm kan besturen. Toch is dat wat Andrew Schwartz van de Universiteit van Pittsburgh voor elkaar kreeg. Hij maakte een proefopstelling met een aap die via een computer gekoppeld werd aan een robotarm. De elektrische signalen van de hersenen van de aap bleken in staat om de arm te laten bewegen. Het dier kon een stuk fruit te pakken en het op eigen initiatief naar zijn mond brengen.

Het onderzoek van Schwartz is erop gericht meer te weten te komen over het functioneren van de hersenen. Maar ook om ooit mensen met letsel aan de ruggengraat of het zenuwstelsel, zoals amyotrofe laterale sclerose (zenuwcelsterfte), aan een protese te kunnen helpen die voor een groot deel dezelfde functionaliteiten heeft als een echte arm. Daarvoor is een fysieke koppeling aan onze eigen hersenen noodzakelijk. Schwartz noemt dat neurale protheses. Overigens is de oorzaak van amyotrofe laterale sclerose nog onbekend en leidt de aandoening in bijna alle gevallen binnen vijf jaar tot de dood.

Voorkeursrichting
In de experimenten van Schwartz is er nog geen directe link tussen de hersenen van de aap en robotarm. De onderzoekers in Pittsburgh hebben de aap eerst geleerd dat hij met zijn hersenen de arm kan manipuleren, bijvoorbeeld om fruit te pakken. Maar voorlopig is het nog een computer met speciale rekenprogramma’s die de hersensignalen van de aap vertaalt naar mechanische beweging van de arm. De aap, de computer en de arm zijn met elkaar verbonden via elektroden die dunner zijn dan een haar.

De elektroden van de computer naar de hersenen van de aap werden aangesloten op het niet-autonome buitenste deel van het apenbrein. Deze motor-cortex genereert elektrische singalen waarmee het ledematen aanstuurt. De motor-cortex bevat duizenden gespecialiseerde hersencellen die continu eleketrische prikkels afgeven. Welke ledematen worden aangestuurd hangt af van de richting waarin een prikkel wordt gestuurd, de voorkeursrichting.

Bij de aansturing van een enkele vinger kunnen al duizenden cellen betrokken zijn. Het is onmogelijk om alle deze prikkels af te tappen, en zo een mechanische arm aan te sturen. Maar Schwartz ontdekte dat de informatie van enkele cellen al voldoende is om te achterhalen wat de hersenen willen. Met die informatie, gecombineerd met slimme software die de voorkeursrichting van de hersensignalen kon herkennen, bleek het mogelijk de aap de arm te laten besturen.

Biofeedback
De gebruikte robotarm heeft het formaat van een kinderarm, heeft een beweegbare schouder en een eenvoudige tweevingerige grijper. De armen van de aap worden voor de experimenten tijdelijk achter zijn rug gebonden. Om hem te leren dat ook de mechanische arm voedsel kan oppakken, is er met het dier getraind via zogenaamde biofeedback programma’s. Dat zijn leertrajecten waarin dieren door veel proberen nieuwe dingen kunnen ervaren en gaan toepasssen.

Schwartz en zijn collega’s willen de bewegingsmogelijkheden van de mechanische arm verder verfijnen. Nu kan het dier alleen de elleboog buigen en twee vingers samenknijpen. Dat betekent wel dat ze nog nauwkeuriger de hersenactviteit van de aap zullen moeten meten. Ook de gebruikte computerprogramma’s zullen flink moeten verbeteren om de vele extra signalen die nodig zijn om bijvoorbeeld vingers te besturen, te kunnen verwerken en tot mechanische beweging om te zetten.
Marco van Kerkhoven in Washington

bron: kijk.nl
 

Offline Zachary

 • ***
 • 121
 • +10/-3
 • Gender: Male
 • Neoweb is Hét Technologie Forum!
Re: Aap stuurt robot arm met zijn hoofd
« Reply #2 on: August 22, 2005, 03:32:01 AM »
Nauw  ik vind het een leuk item... Ik wil ook wel voor 1 miljoen euro wel een robotarm besturen met mijn hersenen!  ;D
Moet ik stichting AAP of proefdiervrij bellen hierover?!? :-\

Maar dat soort vorderingen blijvenboeien 8)
Enjoy life! Maybe you live once...so don't screw up!!!