Neoweb.nl

Onderzoeker uit Delft ontwikkelt geavanceerde looprobot

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Onderzoeker uit Delft ontwikkelt geavanceerde looprobot
« on: May 23, 2008, 05:45:33 PM »
Onderzoeker uit Delft ontwikkelt geavanceerde looprobot

Op 30 mei promoveert Daan Hobbelen van de TU Delft op het onderzoek aan zijn lopende robot die Flame gedoopt is. De robot beweegt zich voort door gecontroleerd te vallen met behulp van zeven motoren.

Het looponderzoek van robots, waarop Hobbelen promoveert, neemt menselijk loopgedrag als uitgangspunt om Flame te laten wandelen. In plaats van elke beweging rigide te programmeren, valt de robot van de TU Delft bij elke pas als het ware. De algoritmes van de robot sturen het lopen aan, waarbij ze gevoed worden met informatie van een elektronisch evenwichtsorgaan, waarschijnlijk een gyroscoop. Hobbelen noemt 'zijn' robot de meest geavanceerde robot die van deze manier van voortbewegen gebruik maakt. Dankzij een systeem van veren kan Flame soepel en energiezuinig lopen, waarbij de robot er in slaagt stabiel te blijven.

De robot is opgebouwd rond een PC104-computer die Linux draait en zeven Maxon-motoren aanstuurt. Twee motoren zijn bij de enkels van Flame geplaatst, twee bij de knieën en twee bij de heupen. Een derde motor bij de heupen is in staat de voeten van Flame verder uit elkaar te plaatsen om zijn evenwicht te bewaren. Om de positie van zijn gewrichten waar te nemen, zijn sensoren aangebracht. De robot is 1,30 meter groot en weegt vijftien kilo. Flame kan een snelheid van 0,45m/s halen, maar traplopen is er nog niet bij: hoogteverschillen van meer dan 8mm vormen een obstakel voor de robot.

De inzichten die het robotonderzoek oplevert, zullen gebruikt worden om betere diagnoses bij mensen vast te stellen en patiënten efficiënter te laten revalideren. Ook wil de TU Delft lopende robots ontwikkelen die kunnen leren, kijken en rennen. Dat moet de weg banen naar robots die kunnen voetballen, een doel dat samen met Philips en de universiteiten van Twente en Eindhoven wordt nagestreefd.

bron: Tweakers.net

gerelateerde links & videos

http://www.tudelft.nl/live/pagina.jsp?id=f58fa261-f359-4d83-81ce-78bc182750ea&lang=nl
http://www.3me.tudelft.nl/live/pagina.jsp?id=01f7247a-ae48-4328-a17f-631c0e8c38af&lang=en
http://www.pc104.org/
http://en.wikipedia.org/wiki/Walking#Biomechanics
http://www.dutchrobotics.net/
http://www.cs.uu.nl/docs/vakken/sp/2006/sp84.html