Neoweb.nl

Apenhersenen besturen robotbenen op afstand via internet

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Apenhersenen besturen robotbenen op afstand via internet
« on: November 26, 2007, 03:01:35 PM »
Apenhersenen besturen robotbenen via internet
bron: Tweakers.net

Amerikaanse wetenschappers zijn erin geslaagd om de hersensignalen van apen te gebruiken om via een weblink een stel robotbenen in het Japanse Kyoto in beweging te brengen.

 De aan de Duke University werkzame onderzoekers pikten van een tweetal rhesusapen hersensignalen op via in het brein ge├»mplanteerde elektroden, terwijl de dieren loopbewegingen uitvoerden. De software van de wetenschappers viste vervolgens specifieke motorsignalen uit de data, die via het internet naar het Advanced Telecommunications Research Institute International in Kyoto werden gestuurd. Daar werden de door de apen uitgevoerde bewegingen in real time - op de lag in de internetverbinding na - door een stel robotbenen gedupliceerd.

De onderzoekers hopen de techniek in te kunnen zetten om verlamden, of mensen bij wie ledematen zijn geamputeerd, in staat te stellen om met hun hersenen een prothese te besturen. Daartoe hoeft dan enkel aan de gewenste beweging te worden gedacht. Maar gezien de afstand tussen hersenen en robotledematen bij het experiment heeft vermoedelijk ook defensie interesse voor deze technologie. Die zou soldaten of bomexperts immers in staat kunnen stellen om hun werk op veilige afstand te doen.

links:
http://technology.newscientist.com/channel/tech/robots/mg19626315.600-monkey-brains-control-robot-legs-via-the-web.html