Neoweb.nl

'Babyrobot moet opgroeien als mens'

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
'Babyrobot moet opgroeien als mens'
« on: June 17, 2010, 09:55:20 AM »
Babyrobot moet opgroeien als mens
AMSTERDAM – Japanse wetenschappers hebben een robot ontworpen die het leerproces van menselijke baby’s moet nabootsen.

De 71 centimeter lange babyrobot met de naam Noby heeft 600 sensoren in zijn lichaam, waarmee hij aanrakingen kan voelen en ook om zich heen kan tasten. In het hoofd van de pop zitten camera’s en microfoons om gehoor en visie te simuleren. Het apparaat wordt aangedreven door een krachtige computer.

De robot is ontworpen door onderzoekers van de Universiteit van Tokyo. Ze willen de elektronische baby menselijk gedrag laten nabootsen om zo theorieën over het leerproces van kinderen te testen. Dat meldt persbureau AFP.

Software
“Je kunt verschillende soorten software laden in de robot en kijken hoe hij vervolgens reageert op acties van mensen om hem heen”, verklaart hoofdonderzoeker Yasuo Kuniyoshi. “Dat gedrag kun je vervolgens vergelijken met het gedrag van echte kinderen.”

Als de robot onnatuurlijk gedrag vertoont, kan de software worden aangepast om een beter model te ontwikkelen van het leerproces van baby's. Op die manier hopen de onderzoekers het opgroeien van jonge kinderen steeds beter te kunnen nabootsen.

Menselijke robots
“Menselijke wezens leren en ontwikkelen verschillende functies als ze opgroeien, maar het exacte mechanisme daarachter is nog niet duidelijk”, aldus Kuniyoshi.

De wetenschappers hopen dat hun project zal leiden tot de ontwikkeling van robots die een menselijk karakter krijgen en goed met mensen kunnen omgaan.

bron: nu.nl

zie ook:
http://www.u-tokyo.ac.jp/index/departments/c01_13_e.html