Neoweb.nl

Robothond voor het leger krijgt nieuwe impuls

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

 • *****
 • 1.792
 • +86/-8
 • Gender: Male
 • E=MC2
Robothond voor het leger krijgt nieuwe impuls
« on: March 18, 2008, 09:52:27 AM »
Robot krijgt duwtje in de juiste richting
De Bigdog-robot moet in de nabije toekomst de bepakking van soldaten gaan dragen. Na een subsidie van Darpa is de viervoeter onder meer in staat zijn evenwicht op ijs te herstellen en sprongen te maken.

Boston Dynamics heeft zijn Bigdog-robot dankzij een kapitaalinjectie van tien miljoen dollar van Darpa, een flinke opfrisbeurt kunnen geven. Voorheen was de 'packbot', bedoeld om de last van soldaten te verlichten, in staat ruim vijftig kilo te torsen. De vernieuwde Bigdog kan ruim honderdvijftig kilo tillen; het is niet bekend of zijn loopsnelheid van ongeveer vijf kilometer per uur ook verhoogd is.

De robot is in staat ruw terrein te bedwingen, waarbij rotsen, sneeuw en hellingen tot vijfendertig graden geen probleem vormen. De meest imposante prestatie van Bigdog is echter zijn vermogen om zijn evenwicht te bewaren. Op een op Youtube gepubliceerd filmpje is te zien hoe de vierbenige robot na een ferme duw zijn balans herstelt en zelfs springen is geen probleem. De robot beschikt over tal van sensoren die zowel zijn omgeving als zijn eigen 'lichaam' in de gaten houden.

Mechanisch is Bigdog geïnspireerd op biologische viervoeters, waarbij de robot met zijn lengte van een meter, zijn hoogte van vijfenzeventig centimeter en gewicht van vijfenzeventig kilo het midden houdt tussen een grote hond en kleine pakezel. Een benzinemotor zorgt voor de nodige hydraulische druk om de beweging mogelijk te maken, wat het filmpje overigens een allesbehalve aangenaam geluid geeft. Boston Dynamics is een spinoff van het MIT die zich in robotica specialiseert. Het bedrijf leverde onder andere al techniek voor de Qrio-robot van Sony.

bron: Tweakers.net

links:
http://blogs.spectrum.ieee.org/automaton/2008/03/17/scoop_new_video_of_bdis_big_do.html
Offline Benjamin23

 • ****
 • 351
 • +30/-4
 • Dit forum is het helemaal !
Re: Robothond voor het leger krijgt nieuwe impuls
« Reply #1 on: March 19, 2008, 01:09:33 PM »
Niet echt handig bij stealth-acties. Die robot maakt een hoop lawaai met zo'n verbrandingsmotor.
Maar wel knap hoe ze het kunnen maken.

Offline flambojan

 • **
 • 97
 • +17/-1
 • Dit forum is het helemaal !
Re: Robothond voor het leger krijgt nieuwe impuls
« Reply #2 on: March 22, 2008, 07:02:41 PM »
Ja en dit is nog maar het begin.

Als ze deze robothond gaan perfectioneren krijg je uiteindelijk een robotdier, dat supersnel kan rennen. Zelfstandig over allerlei terrein kan manouvreren. En uiteraard voorzien wordt van stille electromotoren of (pneumatische/biologische) spieren of iets met anti-geluid.

Het is alleen niet fijn als het leger zo'n stukje geavanceerde techniek , die miljoenen kost kwijt raakt aan landen waarmee het oorlog voert.

Offline Robert

 • *****
 • 3.158
 • +269/-11
 • Gender: Male
 • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Re: Robothond voor het leger krijgt nieuwe impuls
« Reply #3 on: September 11, 2008, 10:04:51 AM »
Robothond baart opzien

AMSTERDAM - De eerste beelden van een nieuwe robothond voor het Amerikaanse leger zijn razend populair op internet. Het apparaat met de naam Bigdog moet in de toekomst uitrustingen en voorraden van soldaten gaan dragen.
Boston Dynamics

Het demonstratiefilmpje van de robothond is inmiddels door zes miljoen mensen bekeken. Op de beelden is te zien hoe de robothond op een bijzonder natuurlijke manier over de meest uiteenlopende terreinen loopt, zoals heuvels, sneeuwgebieden en zelfs ijs. Het apparaat blijft zelfs in balans na een flinke schop tegen zijn lichaam.

Bigdog is gebouwd door het bedrijf Boston Dynamics, dat in opdracht werkt van DARPA - het onderzoeksbureau van het Amerikaanse leger. De robot beweegt zich voort met ongeveer 6 kilometer per uur en kan 130 kilo aan bagage dragen. Zijn poten bevatten drie computergestuurde gewrichten die 500 keer per seconde van positie kunnen veranderen.

Compensatie
"Sensoren in de robot detecteren de variaties in de ondergrond en zorgen voor compensatie", aldus ontwerper Marc Raibert in de Engelse krant Daily Telegraph. "Daardoor blijft Bigdog in balans zelfs als je zijn evenwicht probeert te verstoren."

De robothond wordt op dit moment nog op afstand bestuurd, maar moet in de toekomst met kunstmatige intelligentie zijn eigen richting gaan bepalen. Ook wordt er door Boston Dynamics gewerkt aan een grotere uitvoering.

bron: NU.nl

zie ook:
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/northamerica/usa/2687038/Robotic-BigDog-is-US-armys-best-friend.html
http://www.bostondynamics.com/