Neoweb.nl

Bedrijf start opensourceproject voor het bouwen van robots

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Bedrijf start opensourceproject voor het bouwen van robots
« on: March 09, 2008, 02:57:54 PM »
Bedrijf start opensourceproject voor het bouwen van robots

Het Californische Willow Garage is bezig met de ontwikkeling van robots die voor alledaagse activiteiten ingezet kunnen worden. Bijzonder is dat het om een opensourceproject gaat en dat de buitenwereld mag meehelpen bouwen.

Willow Garage heeft zichzelf voorgenomen om op zeer korte termijn tien robots te bouwen en aan universiteiten beschikbaar te stellen als universeel ontwikkelplatform. Met de robots zal ook de broncode van de besturingssoftware worden meegeleverd, aldus directeur Steve Cousins. Deze programmatuur is gebaseerd op reeds bestaande opensourcesoftware voor de besturing van robots. De robots zullen uitgerust worden met camera's en lasers die in combinatie met een fotodatabase objecten kunnen herkennen.

Een van de robotprototypen die door Willow Garage is ontwikkeld, is in staat om zichzelf voort te bewegen op wieltjes en is 'zeer robuust', aldus Cousins. De robot zou in staat moeten zijn om zonder problemen zijn weg te vinden in gebouwen die voldoen aan de eisen van de 'Americans with Disabilities Act' en daar nuttige dingen te doen. Hierbij kan gedacht worden aan opruimen, schoonmaken en het uitpakken van de afwasmachine.

Het robotbedrijf heeft investeringen ontvangen van Scott Hassan, die eerder al Google heeft geholpen met de ontwikkeling van technologie, en werkt samen met de Stanford Universiteit. Omdat er sprake is van private investeringen is het maken van winst niet het primaire doel, aldus Cousins. Er is sprake van succes als er bruikbare technologie ontwikkeld is, zelfs als iemand anders die vervolgens te gelde zou maken.

bron:tweakers.net

links:
http://www.networkworld.com/news/2008/030608-open-source-robot.html
http://www.willowgarage.com/