Neoweb.nl

Neoweb wetenschapsforum. Duurzame technologie en innovatieve wetenschappelijke onderwerpen. => Robotica, Cybernetica en Kunstmatige Intelligentie (AI) (speelgoed, zorg, industrieel) => Topic started by: bastheboss on March 24, 2004, 04:25:16 PM

Title: beveiligingsrobot
Post by: bastheboss on March 24, 2004, 04:25:16 PM
bron: www.planet.nl

Het Japanse bedrijf Tmsuk presenteerde afgelopen week zijn laatste creatie op een beurs in Tokyo: de robot T63 Artemis, die insluipers de stuipen op het lijf moet jagen.
Directeuren die ’s nachts niet kunnen slapen omdat hun bedrijf niet wordt bewaakt, kunnen hun onrust vanaf volgende maand afkopen door aanschaf van de veiligheidsrobot T63 Artemis.

Patrouilleren
De nieuwe robot die op Koto Ku Security Show aan de buitenwacht werd gepresenteerd, is een sterk verbeterde opvolger van de T62 en helemaal toegespitst op het uitvoeren van bewakingstaken.

In vergelijking met de eerste Artemis die in april 2003 werd gepresenteerd, is de T63 Artemis veel stabieler tijdens het bewegen en een stuk stiller.

Ook is de 157 cm lange, 66 cm brede en 100 kg zware T63 kleiner, lichter en sneller dan zijn voorganger.

Daarnaast kan de nieuwe Artemis zijn veiligheidstaken veel efficiënter uitvoeren. Met zijn verbeterde batterijen kan de robot nu acht uur zonder koffiepauze patrouilleren, gelijk aan de diensttijd van een menselijke bewaker.

De robot is daarvoor uitgerust met twee onafhankelijk van elkaar functionerende wielen waarmee de kunstmatige bewaker zich met een gemiddelde snelheid van 3,5 km per uur voortbeweegt. Daarbij wordt geen verdieping overgeslagen, want Artemis is in staat om de lift te bedienen.


Verfkogels
Wanneer Artemis in omstandigheden verzeilt raakt waar een menselijke beslissing gewenst is, neemt de robot contact op met een menselijke beveiligingsbeambte.

Die kan door middel van een videocamera in de robot precies zien in wat voor situatie de robot verkeert. Ook kan de beveiligingsbeambte de robot op afstand bedienen. Zo kan de beveiligingsbeambte mogelijke indringers toespreken via de ingebouwde speakers in de robot.

Mochten die niet onder de indruk van de kunstmatige bewaker zijn, dan kan de robot zijn wapens inzetten: een met verfkogels uitgerust paintball-pistool en een spuitbus waarmee Artemis mogelijke insluipers tijdelijk kan verblinden.

De veiligheidsrobot komt volgende maand op de markt en gaat ongeveer 22.000 euro per jaar kosten, inclusief onderhoud en verzekering.

Bronnen: Natuurwetenschap & Techniek, GizmoDie verfkogels uit het paintball pistool zullen hard aankomen  :o
Title: Re:beveiligingsrobot
Post by: Benontherock on April 04, 2004, 08:02:22 PM
Nog een beveiligingsrobot (ondergaat nog tests) is Robart 3. Het is een kleine robot met een arm die verdoofpijltjes af kan schieten. Het doel van deze robot is om een huis binnen te gaan en veilig te stellen zodat de SWAT team veilig naar binnen kan, en als er vijandigen zijn die niet bereidt zijn zichzelf op te geven dan schiet Robart 3. Uiteraard zit er een dikke bepantsering op deze robot zodat hij niet zo makkelijk omver geschoten wordt.

Deze robot heeft ook nog een partner die voor communicatie met de bestuurder zorgt en kijkt of er niet iemand achter de Robart 3komt. deze partner is kleiner dan je eigen hand en blijft altijd veilig achter Robart 3