Neoweb.nl

Elektrische stimulatie bevordert groei hersencellen

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline melvin

  • *
  • 7
  • +0/-0
Elektrische stimulatie bevordert groei hersencellen
« on: September 22, 2011, 10:36:47 AM »
AMSTERDAM - Elektrische stimulatie van het brein bevordert de groei van nieuwe hersencellen bij muizen en waarschijnlijk ook bij mensen. Dat beweren Canadese wetenschappers naar aanleiding van een nieuwe studie.

Als bij muizen een uur lang de entorinale schors (een hersengebied dat is betrokken bij het geheugen) wordt gestimuleerd, verdubbelt de aanmaak van nieuwe hersencellen bij de dieren.

Vervolgens presteren de muizen beter bij taken waarbij ze hun geheugen en ruimtelijk inzicht moeten gebruiken. Dat meldt nieuwssite ScienceDaily op basis van onderzoek aan de Universiteit van Toronto.

Tijdens hun onderzoek bestudeerden de wetenschappers nauwkeurig hoe de hersencellen van de muizen zich ontwikkelden.

Stimulatie

De verhoogde aanmaak van nieuwe cellen als gevolg van de elektrische stimulatie duurde slechts een week. Maar de hersencellen ontwikkelden zich normaal en maakten verbindingen met omliggende cellen.

De dieren bleken na de behandeling veel sneller in staat te zijn om de weg te leren kennen in nieuwe gebieden. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Neuroscience.

Prestaties

Het is al langer bekend dat muizen en ook mensen beter presteren op cognitief gebied na elektrische stimulatie van de hersenen. De precieze oorzaak van dat fenomeen was nog niet bekend.

“Deze studie toont voor het eerst aan dat de stimulatie van specifieke verbindingen in de hersenen leidt tot de ontwikkeling van nieuwe, functionele hersencellen”, verklaart hoofdonderzoeker Daniël Peterson.

Volgens de wetenschappers zou stimulatie van de hersenen bij mensen in de toekomst mogelijk kunnen worden ingezet om de symptomen van dementie te vertragen.

Bron:nu.nl