Neoweb.nl

EU verdubbelt robotica-investeringen

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
EU verdubbelt robotica-investeringen
« on: June 11, 2008, 05:19:42 PM »
EU verdubbelt robotica-investeringen
De Europese Commissie gaat meer investeren op het gebied van robotica. Voor de periode van 2007 tot 2010 wordt in totaal 400 miljoen euro uitgetrokken, twee keer zoveel als in de voorafgaande drie jaar.

 Robotica biedt duidelijke kansen voor Europese universiteiten en bedrijven, stelt eurocommissaris Viviane Reding in een persbericht van de Europese Commissie. Nu al wordt ongeveer een derde van de industriële robots in Europa geproduceerd, en onlangs schatte de International Federation of Robotics dat er jaarlijks circa vier miljard euro in deze markt omgaat.

Tot 2010 verwacht de IFR een jaarlijkse groei van 4,2 procent op markt voor robots. Daarbinnen zou de sterkste groei voor rekening komen van de markt voor servicerobots, zoals die ingezet worden voor schoonmaakwerk, in de landbouw, voor distributie en in de gezondheidszorg.

 Roboticaonderzoek is volgens de commissie nodig omdat de arbeidspopulatie in de EU vergrijst, wat met de inzet van robots opgevangen kan worden. Ook wil Europa de strategische afhankelijkheid verminderen van andere regio's, die belangrijke robotonderdelen leveren. De extra investeringen zijn echter ook bedoeld om de vooraanstaande positie in dit vakgebied te behouden en uit te bouwen.

Europa lijkt deels gedreven om meer geld in robotica te steken omdat vooral Zuid-Korea op dit gebied veel investeert. Vorig jaar spendeerde het Aziatische land maar liefst 250 miljoen euro, en Europa 100 miljoen euro - terwijl de EU tienmaal zoveel inwoners heeft als Zuid-Korea. Weliswaar gaf de VS slechts 15 miljoen euro uit, maar veel Amerikaans onderzoeksgeld wordt door het bedrijfsleven of uit privéfondsen betaald, in plaats van door de overheid.

 Een onderdeel van het Europese roboticaonderzoeksprogramma is het versterken van de banden tussen universiteiten en bedrijven. Dat moet er toe leiden dat academische onderzoekscentra toegang krijgen tot industriële robots om daarmee te experimenteren. De deelnemende bedrijven krijgen daar weer wetenschappelijke kennis voor terug.

bron: Tweakers.net

zie ook:
http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/08/910&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en
« Last Edit: June 11, 2008, 05:21:44 PM by Digihans »