Neoweb.nl

Aapjes besturen robotarm met hersenen via brain-machine interface (BMI)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.157
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Aapjes besturen robotarm met hersenen

LONDEN - Twee aapjes hebben geleerd een robotarm aan te sturen, enkel met behulp van hun hersenen. Door aan eten te denken, sturen ze een aan hun schedel verbonden robotarm aan, die stukjes eten naar hun bek brengt.
 
Wetenschappers in Pittsburgh (VS) hebben dit bekendgemaakt, meldde donderdag het dagblad The Independent.

De twee dieren hebben volgens de krant baanbrekend denkwerk verricht. Ze brengen de wetenschap een stuk verder op het spoor van apparaten die worden bestuurd door signalen uit hersenen. Dat gebeurt via elektroden die zijn verbonden met een computer. 

De ontdekking kan een mijlpaal betekenen, bijvoorbeeld bij het zoeken naar een methode om de gevolgen van een verlamming zoveel mogelijk ongedaan te maken.

via gedachten robotarm besturen
"De aapjes kunnen met hun denken de robotarm soepel stukjes fruit of snoep naar hun bek laten brengen,'' aldus de betrokken professor neurobiologie Andrew Schwartz van de Universiteit van Pittsburgh.

"We beginnen te begrijpen hoe de hersenen werken met de 'BMI technologie''', aldus Schwartz, die zijn bevindingen in het vakblad Nature heeft gepubliceerd.

De BMI, 'brain-machine interface' moet uiteindelijk de signalen die de hersenen geven ontcijferen en koppelen aan bijvoorbeeld een computer. Dan kan bijvoorbeeld een prothese met enkel denkwerk bestuurd worden.

bron: ANP & nu.nl